◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Eroii, efigii de iubire pe etern

Ziua Eroilor este Sărbătoarea Națională în România, ca un semn de prețuire și recunoștință pentru soldații bărbați și femei, căzuți la datorie pentru libertatea patriei și a neamului românesc. Ziua Eroilor, 2 iunie, coincide în mod fericit cu Sărbătoarea Ortodoxă dedicată Înălțării Domnului.
În acest context de reverberație istorică, Ziua Eroilor a fost sărbătorită și la Timișoara, într-o zi de primăvară mai frumoasă ca un surâs de copil ce a descoperit o stea într-un bob de rouă, cu onoruri militare, slujbe de pomenire și depuneri de coroane și jerbe de flori. Eroii nu mor niciodată în conștiința unui popor trecut prin foc și sabie.
De la ora 10,00, timp de aproape două ore, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolit al Banatului, a rostit în prezența unui numeros aflux de credincioși Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. La ora 11,59, timp de un minut toate bisericile din orașul de unde au răsărit zorii libertății noastre în decembrie 1989 au tras simultan clopotele, răsunând pe zare ca un strigăt de victorie.
La Monumentul Eroilor din fața Catedralei Mitropolitane s-a desfășurat, într-o atmosferă de armonie și venerație profundă, un ceremonial militar, au fost rostite alocuțiuni ale oficialităților județului, după care au fost depuse coroane și jerbe. Garda de onoare a defilat și s-a intonat imnul național. Programul a continuat la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.
Dincolo de această prezentare sentimentală, eroii nu mor niciodată, eroii au fost, sunt și vor rămâne în panteonul nestinsei iubiri de neam și popor, efigii de iubire pe eternitatea unui timp ce trece peste existența noastră milenară ca o diligență de seară cu caii de rouă. Ei sunt Arcul nostru de Triumf, pe sub care trecem cotidian, gândind la jertfa lor, ca-nvingătorii, ei sunt peste timp podul de sânge și lacrimi ce ne unește de-a pururi cu Dumnezeu.

 

 

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *