◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Excepție: Polonia poate negocia singură acordul cu Pfizer pentru vaccinuri

Comisia Europeană a permis Poloniei să renegocieze acordul cu Pfizer privind livrările de vaccinuri COVID-19, un pas inovator pe fondul rezistenței executivului UE de a permite statelor membre să solicite modificarea condițiilor acordului. Până acum, Comisia nu a fost deschisă posibilității ca statele membre să renegocieze acorduri cu privire la condițiile producătorilor care livrează vaccinuri. Din moment ce UE a ratificat acordurile în numele tuturor statelor, doar Bruxelles-ul are dreptul să discute cu producătorii pentru a le schimba.

Ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a discutat despre relaxarea condițiilor contractelor de vaccinare cu Pierre Delsaux, șeful Autorității UE pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA). „Am fost asigurați că HERA înțelege poziția Poloniei și situația noastră extraordinară care influențează implementarea acordurilor pentru achiziționarea vaccinurilor COVID-19”, a spus el, citat de Dziennik Gazeta Prawna.

Unul dintre motivele pentru care Polonia dorește să negocieze noi condiții pentru livrări este situația sa financiară. Până în 2023, vaccinurile au fost finanțate de la bugetul de stat. Acum, Fondul Național de Sănătate (NFZ) este cel care plătește. NFZ nu are peste 10 miliarde de zloți (2,14 miliarde euro) în acest scop și, din anumite motive legale, costurile nu pot fi acoperite din fondul său de rezervă.

Totuși, principalul motiv invocat de Polonia pentru necesitatea renegocierii acordului cu Pfizer a fost primirea a milioane de refugiați care fugeau de războiul din Ucraina. Polonia a acceptat mai mulți refugiați ucraineni decât orice alt stat membru, cu aproximativ 10,1 milioane de persoane care au traversat granița ucraineană-polonă începând cu 24 februarie 2022 (dintre care majoritatea s-au întors în Ucraina de atunci).

Schimbarea de poziție și decizia de a lăsa un stat membru să negocieze singur cu producătorul este un pas „revoluționar”, potrivit Dziennik Gazeta Prawna. Pe fondul scăderii interesului pentru vaccinările împotriva COVID-19, și alte țări fac mișcări pe această direcție. Estonia, Slovacia și Cehia se numără printre statele cu rezerve mari de vaccinuri care doresc să evite să plătească pentru alte livrări mari.

Comisia discută cu companiile de vaccinuri despre adaptarea livrărilor la nevoile statelor membre, dar, potrivit EURACTIV, nu se știe dacă sau când părțile vor cădea de acord. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *