◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.05.2024

ENJOI – un proiect dedicat jurnalismului științific eficient

Comunicarea științifică eficientă susține principiile democratice, asigurându-se că cetățenii au acces la informații de înaltă calitate, pentru a emite judecăți bazate pe dovezi. Dar deseori, cetățenii se confruntă cu ceea ce ONU numește o „infodemie”: un val de informații în medii digitale și fizice, unde vocile concurente contribuie adesea la alarmism, polarizare sau chiar dezinformare reală. În fața provocărilor globale, cum ar fi criza climatică, este în mod clar necesar un cadru de principii, standarde și indicatori adecvați pentru jurnalismul științific și comunicarea.

În cadrul proiectului ENJOI, o rețea de colaborare de cercetători, jurnaliști și angajați civici din Europa, s-a stabilit un set de Standarde, Principii și Indicatori (SPI) pentru a identifica și ghida jurnalismul științific eficient. Proiectul a dezvoltat, de asemenea, un Manifest pentru o comunicare a științei deschise. „Rezultatele proiectului ENJOI se aliniază foarte bine cu ideea de a promova știința și comunicarea științifică deschisă și transparentă ca un activ cheie pentru a contrasta dezinformarea în Europa”, spune Elisabetta Tola, coordonatorul proiectului ENJOI.

Proiectul a derulat două linii diferite de cercetare. Prima a fost o analiză pentru a enumera standardele jurnalistice existente sugerate de autori, proiecte și instituții, iar a doua s-a concentrat pe o analiză a relațiilor dintre oamenii de știință și mass-media, pentru a identifica dacă există stimulente specifice care pot sprijini activitățile de comunicare ale oamenilor de știință. Această a doua componentă a căutat, de asemenea, recomandări care ar putea facilita angajamentul oamenilor de știință față de comunicare.

Potrivit cordis.europa.eu, SPI-urile au fost dezvoltate printr-o serie de ateliere între peste 50 de practicieni, utilizatori țintă și alte părți interesate ale comunicării științifice. Aceste ateliere au avut loc în Belgia, Italia, Portugalia și Spania, explorând diferențele dintre țările din sudul Europei și cele din nordul și centrul Europei.

Prin acest efort combinat, multidisciplinar, ENJOI a creat o matrice de SPI pentru o comunicare remarcabilă a științei deschise.

Proiectul ENJOI s-a bazat pe SPI pentru a scrie Manifestul pentru o comunicare mai bună a științei deschise, care încurajează gândirea critică, alfabetizarea media și conștientizarea digitală în rândul celor din comunicarea științifică.

În cele din urmă, echipa ENJOI a creat „Observatorul”, o locație online centrală pentru a promova formarea și colaborarea în ecosistemul de comunicare științifică, ce va rămâne și după finalizarea proiectului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *