◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.10.2024

In memoriam NICOLAE MAROGA ENCEANU (1950-2020)

Cu profund regret vă anunțăm plecarea dintre noi, la vârsta de 70 de ani, a domnului Nicolae Maroga Enceanu – scriitor, poet, prozator, publicist, epigramist, directorul-fondator al publicației  „Nucu Oltenesc”, președinte al Patronatului Național Român teritorial Oltenia.

S-a născut pe 3 mai 1950, în comuna Ianca, județul Olt. Încă din anul 1970, Nicolae Maroga Enceanu, s-a remarcat prin originalitate, sensibilitate și creativitate efervescentă. 

După două decenii de prezență continuă în lumea publicisticii, a înființat, după anul 1989, publicațiile „Gând și slovă oltenească” (1995) și „Mesagerul Olteniei” (1996). În literatură, a debutat în 1980, când în revista „Ramuri” a fost publicată prima sa poezie. 

Anul 1993 a fost momentul ce a marcat debutul editorial și începutul unei lungi perioade de creație, ce cuprinde o listă lungă de volume de versuri, nuvele și romane: Tăceri destăinuite (1993); Salvatorul (1994); Drumul Fântânilor (1995); Frumoasa cu pletele de aur (1996); Strigăte pe ulicioară (1997); Cărările din lanuri (1998); Miracolul Vâlcoviei (1999); Ochi de spânzurat (2001); Câmp de mărăcini (2002); Revelații și istorisiri (2006); Scrijelite temelii de mileniu (2010, 2012); Lacrimi fără rost (2011); Drumul Morții (2012); Porunca distrugerii (2014); Semnal din puterea suferinței (2017); Vise și trăiri (2020).

Localitatea sa natală, Ianca-Olt, a jucat un rol deosebit de important în viața și opera sa, fiind locul din care autorul își trage seva și inspirația atât pentru versurile sale, cât și pentru acțiunea din romane. Romanele sale sunt croite astfel încât să arate viața și condițiile de trai ale oamenilor simpli de la țară. În esență, aceste romane dezvăluie subtilitatea autorului de a utiliza limbajul cotidian de așa manieră încât să modeleze pshihologia oamenilor, creeând un peisaj de un lirism aparte.

Pe lângă această operă consistentă de versuri și proză, un proiect foarte drag sufletului lui Nicolae Maroga Enceanu a fost ziarul „Nucu Oltenesc”, un periodic în format scris, ce a avut mai bine de un deceniu de viață, constituind un mijloc important de informare și opinie, pentru cetățenii din zona Olteniei. 

Între romanele sale se evidențiază unul aproape de sufletul și inima autorului și anume „Semnal din puterea suferintei”, un roman ce descrie povestea plină de suferință, a vieții pe care o au copiii autiști. Din paginile acestui roman răzbate durerea acestor oameni în suferință, dar mai presus de orice:  iubirea, atenția și puterea de care trebuie să dea dovadă toți cei care îi înconjoară zi de zi.

Întreaga sa activitate a fost recunoscută printr-o serie de premii, distincții și diplome, dar și acceptarea ca membru al Societății Scriitorilor Olteni (1996), al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2012) și al Uniunii Epigramiștilor din România (2015). Este cetățean de onoare al comunei Ianca, județul Olt.

Ne exprimăm respectul pentru scriitorul și ziaristul Nicolae Maroga Enceanu, care și-a dedicat întreaga viață literaturii și valorilor naționale.  

Suntem profund îndurerați de această pierdere enormă și în aceste momente de mare tristețe, suntem alături de familia îndurerată.

 

Dan Petcu  –  redactor șef adjunct „Nucu Oltenesc”

Simona Burete – secretar general de redactie „Nucu Oltenesc”

Filiala UZPR „Tudor Arghezi” Craiova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *