◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Premieră mondială: un actor argentinian și-a pierdut slujba, înlocuit de inteligența artificială

Actorul argentinian Alejandro Graue este primul din lume care își pierde slujba fiind înlocuit de inteligența artificială.

Actorul de voce off și dublaj era implicat nu cu mult timp în urmă în mai multe proiecte, printre care și unul în care fusese angajat să dubleze în spaniolă pentru un canal YouTube cu milioane de abonați. Graue lucra la acest proiect de mai multe luni și a refuzat alte oferte de locuri de muncă, deoarece acesta necesita mult efort. Dar, după o scurtă vacanță, în timp ce urmărea YouTube, a văzut că era încărcat un nou videoclip în spaniolă. „Mi s-a părut ciudat, pentru că nu mă sunaseră încă să înregistrez”, a spus Graue pentru Euronews. Când a ascultat înregistrarea, a fost șocat: vocea era generată de inteligența artificială. „Era o voce automatizată, nu avea nici bogăție, nici nuanță, nici ritm. Pronunția era total mecanică”, a spus Graue.

În doar câteva luni, inteligența artificială a zdruncinat piața muncii, mii de profesioniști speriați care doresc ca tehnologia să fie redusă sau reglementată. Actorul argentinian în vârstă de 36 de ani este unul dintre ei, deoarece se teme că acest lucru îi va pune capăt carierei. „Să aud acea voce artificială în videoclip a avut un impact enorm asupra mea. Mă tem pentru viitorul meu. Dubajul a fost meseria mea în ultimii 18 ani și acum am două fiice”, spune Graue.

El a trimis un e-mail companiei după ce a vizionat videoclipul și i s-a confirmat că nu este nevoie de el să dubleze vocea. „Acum îmi este teamă că voi pierde toate proiectele la care lucrez”, adaugă actorul argentinian.

Pe de altă parte, după câteva săptămâni de la încărcarea videoclipurilor cu voce generată de inteligența artificială, utilizatorii YouTube au început să se plângă., considerând vocea „greu de înțeles”.

În ciuda incertitudinii, încă nu există o poziție clară cu privire la modul în care inteligența artificială va afecta locurile de muncă ale oamenilor. „Ca orice avans tehnologic, are margine dublă: poate fi extrem de util și poate provoca probleme”, a declarat Guillermo Simari, profesor de Inteligență Artificială și Logică Computațională la Universidad Nacional del Sur de Bahía Blanca, din Argentina. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *