◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

A murit Monica Vitti, actrița avea 90 de ani

După o lungă boală Alzheimer, astăzi – miercuri 2 februarie – a murit Monica Vitti. Actrița avea 90 de an.

Monica Vitti a murit pe 2 februarie. Născută Maria Luisa Ceciarelli la Roma, pe 3 noiembrie 1931, împlinise cu câteva luni în urmă 90 de ani. Actriță iconică a cinematografiei italiene, lipsea de pe scenă din 2001, când a fost primită la Quirinale pentru premiile David di Donatello. Muza lui Michelangelo Antonioni, regina comediei italiene alături de Alberto Sordi.

Monica Vitti , actrița care a trăit de două ori. Din diferite motive. În primul rând, pentru că simpatica „fata cu pistolul”, în urmă cu mulți ani a avut privilegiul de a citi cu un oarecare zâmbet propriul ei necrolog din Le Monde , gafa istorică a prestigiosului ziar francez; în al doilea rând, pentru că filonul ei artistic a condus-o nu numai de la teatru la cabaret și cinema, ci de la tragedie la dramă și apoi la comedie, valorificând la maximum resursele personale foarte valabile de comunicabilitate chiar și în incomunicabilitate. Și al treilea, pentru că Monica, născută Maria Luisa Ceciarelli, născută la Roma, la 3 noiembrie 1931, foc de spirit și dorință de a comunica, sărutată de darul dialecticii și al umorului, a trăit de la începutul anilor 2000 într-un lent decrescendo, Monica Vitti, din cauza unei boli care îi luase darul comunicării, o adevărată și teribilă durere de răzbunare. Boala de tip Alzheimer de care suferea poate fi considerată pentru ea o răzbunare istorică împotriva farmecului ei dialogic firesc, care i-a permis să treacă de la intelectualul care umbla cu cărțile lui Joyce în geantă, la comediantul grotesc iubit de toți.

Mulți se întrebau în ultimii ani: ce s-a întâmplat cu Vitti? Adevărul era că actrița, lovită de răul care face să regreseze la etapa infantilă, începuse să-și piardă memoria, mereu asistată de soțul ei Roberto Russo care fusese fotograf de decor la multe dintre filmele ei și, în final, și regizorul ei. În cariera finală… Spre sfârșit, Monica și-a amintit de trecut, de prezent foarte puțin; atunci legăturile s-au despărțit definitiv și ea a intrat în propria ei lume închisă, misterioasă și ascunsă, lăsându-i afară pe ceilalți, inclusiv în cariera ei iubită, iar prin ochii ei a comunicat doar cu soțul ei.

Sursa: corriere.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *