◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

LA MULȚI ANI ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNI !

LA MULȚI ANI ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNI !

Data de 1 Decembrie este cea mai mare și mai încărcată de semnificații sărbătoare a Neamului Românesc, întrucât reprezintă împlinirea unui vis milenar, a cărui primă pagină a fost semnată cu sânge de Mihai Viteazu, în 1601. 

Anul acesta, celebrarea Zilei Naționale se desfășoară în condiții vitrege, complicate și amenințătoare, însă nu credem că aceste îi pot umbri sensul și semnificația. Să nu uităm că, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a decis soarta unui popor care și-a exprimat voința în condiții mult mai grele și într-o perioadă în care o altă pandemie, cea mai gravă din cele cunoscute în istorie, gripa spaniolă, a ucis peste 50 de milioane de oameni. 100.000 dintre aceștia au pierit pe teritoriul României, Regina Maria însăși scăpând ca prin minune cu viață, după o grea suferință. În acel moment crucial, români din toate provinciile istorice ale țării au înfruntat riscul contaminării – și implicit al morții, pentru că gripa spaniolă a fost infinit mai necruțătoare decât COVID 19 – pentru a-și afirma o voință pe care noi n-o prea înțelegem. Suntem prea moderni și prea înrobiți nevoilor materiale (poate prea europeni ?), pentru a înțelege că, în trecerea noastră pe acest pământ, există lucruri mai importante chiar decât viața. Iar Marea Unire era, pentru românii de acum 102 de ani, unul dintre acele lucruri sacre.

Încrederea în destinul nostru istoric  ar trebui să fie cuvântul de ordine pentru noi, cei de azi. Fără această încredere, istoria însăși își pierde sensul și, o dată cu ea, istoria clipei, „domeniul de competență” al profesiei noastre. Noi, ziariștii, membri sau nemembri ai UZPR, facem parte dintr-un popor pe care, prin natura profesiei și a vocației, îl reprezentăm. De aceea îi suntem permanent datori cu acel serviciu credincios care, uneori, e răsplătit cu o medalie ce-i poartă numele. Loialitatea față de poporul pe care-l reprezinți face parte din fișa postului de ziarist. Chiar dacă unii, poate foarte mulți, încalcă această condiție, asta nu schimbă esența meseriei noastre. 

Acum, cu prilejul celei mai emblematice sărbători a Neamului Românesc, Ziua Marii Uniri, împărtășim, ca pe o spovedanie, aceste gânduri tuturor membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ziariștilor în general și cititorilor, ascultătorilor, telespectatorilor noștri, într-un cuvânt tuturor celor pe care-i reprezentăm. Să luăm această responsabilitate nu ca pe o corvoadă, ci ca pe un privilegiu, căci în momentul în care nu mai reprezinți pe nimeni, nu mai reprezinți nimic.

Cu ocazia celei de-a 102-a aniversări a Zilei Naționale, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România urează tuturor, o dată cu aceste îngrijorate reflecții, o simplă, fierbinte și solidară urare: 

„La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Români !”.

 

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *