◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.05.2024

România: RECORDURI și recorduri

 România deține cel mai vechi papirus întreg din Europa. Acest papirus descoperit în România datează din secolul IV î.Hr. (Curiozități despre România. Aceste detalii au fost ascunse multă vreme – Evenimentul Zilei (evz.ro), postat pe 13 mai 2023).

 România este prima țară din lume cu producție de petrol înregistrată în statisticile internaționale. În localitatea Lucacesti din județul Bacău a fost construită prima sonda petrolieră comercială din lume.

 Primul oraș din lume, iluminat cu petrol lampant, a fost Bucureștiul: pe 1 aprilie 1857, orașul era iluminat cu peste 1.000 de lămpi cu petrol lampant.

 România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație (https://cursdeguvernare.ro/romania-tara-ue-cu-cei-mai-multi-absolventi-de-medicina.html, postat pe 15 mai 2023). Însă, din totalurile anuale de tineri medici, care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate.

 Datoria României a urcat rapid, mai mult decât dublându-se – ca valoare brută, în lei – în patru ani, de la 330 miliarde lei în 2018 (34,5% din PIB) la 666,6 miliarde lei în 2022 (47,5% din PIB), în linie cu creșterea deficitului bugetar. Cheltuielile cu dobânzile se ridică la cel puțin 36 miliarde de lei în 2023, o sumă record, mai mare cu 6 miliarde lei, comparativ cu cât s-a plătit numai pentru dobânzi la creditele împrumutate în 2022. Datoria publică a României a înregistrat două recorduri nedorite în 2023: a depășit pragul de 700 miliarde lei încă din luna februarie, precum și pe cel de 50% raportat la PIB.

 Țara noastră se află pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile pentru salariile bugetarilor, raportat la totalul veniturilor încasate, cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor, versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene.

 12% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 ani din UE nu lucrează și nu urmează vreo formă de învățământ sau de formare profesională, proporția acestora variind de la 4,2% (Țările de Jos) la 20% în România, a comunicat pe 26 mai 2023 Eurostat (România, primul loc în UE după tinerii care nici nu învață, nici nu muncesc (cursdeguvernare.ro).

 

Secție de poliție chinezească la Dobroiești (Ilfov)

Uniunea Salvați România (USR) cere anularea protocolului încheiat între Poliţia Dobroeşti şi Poliţia din Nantong (China) după apariţia unor informaţii despre existenţa unei secţii de poliţie chinezeşti în comuna ilfoveană (USR reclamă existența unei secții de poliție chinezești în Dobroiești (cursdeguvernare.ro), postat pe 6 mai 2023); vicepreşedintele USR Ilfov, Dumitru Văduva, a declarat într-un documentar al unui ONG din comuna Dobroeşti, că aici ar fi fost înfiinţată o secţie de poliţie chinezească: “În comuna Dobroeşti există cea mai mare comunitate de cetăţeni chinezi de pe teritoriul României şi aceşti chinezi desfăşoară activitate de comerţ în două centre comerciale importante din zonă”. Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat că România este arătată cu degetul la nivel internaţional că ar fi încheiat un asemenea acord cu China “Pare greu de crezut că într-o perioadă în care avem un război la graniţa de est, într-o perioadă în care dezinformarea şi manipularea informaţională este extraordinară în întreaga lume, Dobroeşti, o localitate care nu a atras niciun fond european în 20 de ani, Dobroieşti, o localitate mică de lângă Bucureşti, poate să devină subiect de politică internaţională”.

Dan Barna i-a cerut lui Marcel Ciolacu să-și trezească primarul la realitate pentru că refuză să anuleze respectivul protocol: “Aici nu e o chestiune suntem prieteni cu chinezii şi avem nişte beneficii, ăsta e rolul autorităţilor să constate, să descopere, faptul că există o astfel de dezbatere, că România este pe lista unei organizaţii internaţionale care arată unde se infiltrează dictatura chineză, este un lucru de neacceptat, la care trebuie să reacţionăm foarte ferm”.

 

Turismul – sector național de excepție

Semeringul Bănăţean este cea mai veche cale ferată de munte din România și a fost declarată în anul 2021 Destinaţia Anului. Ghizii de turism au explicat de ce merită vizitată Calea ferată Oraviţa – Anina și care sunt principalele atracții.

Turiștii pot să viziteze Semeringul Bănăţean, calea ferată Oraviţa-Anina, cea mai veche cale ferată de munte din România. Acesta este considerat cel mai spectaculos loc din Banat, iar cei care ajung aici au parte de o mulțime de atracții turistice. Semeringul Bănăţean este și o lucrare inginerească unică în România (Semeringul Bănățean. Plimbare cu trenul pe cea mai veche cale ferată. Peisajele depășesc Austria și Elveția – Evenimentul Zilei (evz.ro), postat pe 13 mai 2023): este prima cale ferată de munte de pe teritoriul României și cea mai spectaculoasă, inaugurată la 15 decembrie 1863: are 14 tunele şi 10 viaducte. Are o lungime de 33,4 km cu o diferenţă de nivel de 338 m, de la altitudinea de 218 m (Oraviţa) la 558 m (Anina).

Este o lucrare inginerească unică în România, prin pante de înclinare de 20 la mie şi razele unor curbe de 114 m. Totul este făcut în „piatra cioplită”: sunt 21 km de tăieri în stâncă. Construcţia acestei linii de cale ferată îngustă a fost un rezultat al exploatărilor miniere din ţinutul Banatului de Sud. În prezent, calea ferată este în proprietatea statului român…

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *