Zilele trecute, am avut o invitaţie la Vatican din partea Sfântului Părinte, Papa Francesco pentru o audienţă privată cu colegii mei jurnalişti corespondenţi în Italia, la Ass. Stampa Estera (Presa străină).
O ocazie unică şi plină de emoţii de a-l întâlni pe Pontefice în Sala Clementina din Vatican. Ploaia torenţială nu ne-a împiedicat să ajungem cu o oră mai devreme şi să aşteptăm emoţionaţi ca la prima întâlnire amoroasă! Povesteam cu colegii pe care nu i-am văzut de ani de zile şi subiectul era EL, actualul Papa Francesco cu acţiunile lui curajoase şi insolite faţă de predecesorii lui chiar dacă unii dintre noi au avut norocul să îi cunoască şi pe ultimii 3-4 Papi. Suveranul Pontif, înaintea intrării în Sala Clementina, ne-a transmis prin cei de la ceremonial: „să nu facem închinăciuni şi nici să nu îi pupăm inelul papal (ghiulul)” – completez eu: din argint şi nu din aur masiv aşa cum au avut toţi predecesorii Săi!
În timp ce mă apropiam de Sfîntul Părinte, emoţiile m-au invadat, îmi pregătisem o frază de rostit dar nu mi-am amintit nimic! Am scos repede din geantă darul pregătit cu mult drag pentru Papa Francesco şi m-am apropiat stângace, i-am arătat icoana Maicii Domnului primită la mănăstirea Lainici în decembrie trecut spunându-i că este sfinţită dar Ponteficele a înţeles că vreau să o binecuvânteze şi mi-o atinge, face cruce şi mă priveşte dar eu o o ţin în mână oferindu-i iar. Repet că i-o dăruiesc din suflet. Atunci i se luminează obrazul şi spune: E pentru mine? Da! Oh, grazie, grazie! Apuc să spun că sunt româncă. Iar Papa Francesco răspunde: Da? Vin în România din 31 mai pînă pe 2 iunie! Vă aşteptăm cu mare drag, Santo Padre! Mă întorc să plec şi dau o ocheadă spre Pontefice care înainte să lase darul meu în mîinile celor din preajma Sa, mai aruncă o privire plină de bucurie spre icoana Maicii Domnului…
Fiecare dintre noi prezenţi în audienţă, am avut în dar ultima carte a Ponteficelui dedicată nouă, jurnaliştilor: „ Comunicare il BENE” –Cuvintele lui Papa către jurnalişti (A comunica Binele), editat de Libreria Editrice Vaticana.
Asociazione della Stampa Estera in Italia are un nou membru onorific, cu legitimaţie nr. 5313, corespondent de la Citta del Vaticano, PAPA FRANCESCO!
Un discurs lung şi îmbogăţit cu reflecţii personale cu care Papa Francesco a trasat profilul jurnalistului cu îndatoririle sale: umil, liber, curajos, în continuă căutare a adevărului, „pînă cînd, comunicaţia să fie un instrument pentru a construi şi nu a distruge; pentru a se întâlni şi nu a se ciocni; pentru a dialoga şi nu a monologa; pentru a orienta şi nu a dezorienta; pentru a se înţelege şi nu a se înţelege greşit; pentru a umbla în pace şi nu a semăna ură; pentru a da voce cui nu are voce şi nu de a fi un megafon cui urlă mai tare”.
Ponteficele ne-a pus în gardă spunând că:” În vremurile acestea în care mulţi difuzează fake news, umilitatea te împiedică să vinzi hrana avariată a dezinformării şi te invită să oferi pîinea bună a adevărului”. „
Jurnalistul umil este un jurnalist liber. Liber de condiţionări. Liber de prejudicii şi astfel curajos. Libertatea cere curaj”.
Responsabilitatea în internet
Papa Bergoglio a subliniat marea responsabilitate a ziarelor în era digitală:
„Aveţi un rol indispensabil şi acest lucru vă încredinţează o mare responsabilitate: vă cere o cură particulară pentru cuvintele pe care le folosiţi în articolele voastre, pentru imaginile pe care le transmiteți în serviciile voastre, pentru tot ceea ce condivideţi pe social media”.
Războaiele uitate
„Avem nevoie de jurnalişti care să fie de partea victimelor, de partea celor care sunt persecutaţi, a celor excluşi, discriminaţi. Este nevoie de voi şi de munca voastră pentru a fi ajutaţi să nu uităm atâtea situaţii de suferinţă care deseori, nu au lumina reflectoarelor asupra lor sau o au pentru o clipă apoi cad în întunericul indiferenţei”, a spus Papa Francesco.
Jurnalismul trebuie să fie liber
„Libertatea presei şi a expresiei reprezintă un indicator important pentru starea de sănătate a unei ţări”, a amintit Ponteficele. „Amintiti-va, că dictaturile, prima măsură pe care o iau, este să interzică libertatea presei.
Avem nevoie de un jurnalism liber, în serviciul adevărului, al binelui, al dreptăţii; un jurnalism care să ajute la construirea culturii întîlnirii.”
Am dorit să împărtăşesc cu voi toţi bucuria şi emoţiile trăite cu ocazia vizitei la Vatican, primii paşi făcuţi dincolo de intrarea păzită de soldaţii lui Papa, în zona permisă doar unor privilegiaţi printre care şi eu!
Scările monumentale din marmură, vitraliile colorate cu imagini sacre, statuiantice expuse de-a lungul drumului pînă la Sala Clementina unde, Sfântul Părinte a avut gentileţea să ne primească.
Plutea în aer parfumul secolelor trecute, foşnetul veşmintelor de mătase şi brocard şi paşii imperceptibili ai Papilor trecuţi în eternitate…
Momente de neuitat alături de un OM DEOSEBIT înainte de a fi Suveranul Pontif, Papa Francesco!
Corespondenţă de la Vatican de la Julia-Sandra Virsta