◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Schemă de granturi și mentorat pentru accelerarea jurnalismului de soluții în Europa

Centrul European de Jurnalism (EJC) a lansat o nouă schemă de granturi și mentorat pentru a accelera jurnalismul de soluții în Europa, în parteneriat cu Solutions Journalism Network (SJN) și finanțat cu patru milioane de dolari de Fundația Bill și Melinda Gates.
Solutions Journalism Accelerator (SJA) va pune la dispoziția organizațiilor media europene care au sediul sau au o acoperire semnificativă în Franța, Germania și Regatul Unit 2,8 milioane de dolari, restul sumei fiind alocată pentru mentorat, coaching și resurse, scrie journalism.co.uk.
Jurnalismul de soluții, adesea descris ca relatare riguroasă despre răspunsurile la problemele societății, este văzut de EJC ca o modalitate de a aborda problemele critice cu care se confruntă organizațiile media astăzi, multe dintre acestea fiind agravate de pandemia de coronavirus. Acestea includ public neîncrezător și dezinteresat, relatare axată pe probleme, lipsa urmăririi impactului și oportunități de venituri în schimbare.
Acceleratorul va pune la dispoziție fonduri de până la 109.000 lire sterline pentru 18 organizații sau consorții media, dintre are jumătate fac parte dintr-un prim grup de finanțare, iar cealaltă jumătate va fi selectată în cadrul unui al doilea apel de candidaturi, ce va fi lansat în 2023. Finanțarea vine cu condiția de a livra proiecte de jurnalism de dezvoltare pe termen lung, axate pe soluții.
În timpul acceleratorului, beneficiarii de grant vor avea acces la mentori și antrenori alocați pe baza sferei proiectului echipei și a obiectivelor acestuia. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și încrederii în echipe, precum și la implementarea unei abordări de tip jurnalism de soluții pentru relatări. Fiecare beneficiar va fi, de asemenea, asociat cu un mentor dedicat, timp de până la 12 luni, pentru expertiză practică, resurse și consiliere reprezentanților cheie ai echipei de proiect.
Solicitanții trebuie să depună un buget ca parte a cererii lor și să îndeplinească criteriile și condițiile de eligibilitate ale Grantului (așa cum este descris în documentul de cerere de candidaturi). Solicitanții de succes vor fi selectați de un juriu independent, care va desemna proiectele și echipele care se potrivesc cel mai bine cu o serie de criterii de selecție. „Jurnalismul de soluții poate, printre alte rezultate de impact, să ajute organizațiile media să îndeplinească nevoile reale ale comunităților lor, cheia pentru sustenabilitatea lor financiară și pentru o rezistență mai lungă. O altă parte importantă este aceea de a permite organizațiilor media să-și determine propriile obiective și valori pentru a-și monitoriza progresul în atingerea acestor obiective – dar oferindu-le un cadru care să le ajute să le stabilească succesul. Acesta este un punct forte al EJC pe care îl continuăm. dezvoltați și implementați în întreaga noastră activitate”, detaliază Kathryn Geels, directorul programelor de granturi EJC, într-un e-mail către journalism.co.uk.
Din 2013, EJC a sprijinit financiar peste 200 de proiecte de jurnalism care relatează despre provocări globale.
În SUA sunt la mare preț formele inovatoare de jurnalism și, când vine vorba de jurnalism de soluții, există un apetit real al publicului pentru acest stil de reportaj. Prin contrast, jurnalismul de soluții este încă o idee în curs de dezvoltare în Europa. Ca punct de plecare pentru accelerator, Franța, Germania și Regatul Unit au fost selectate ca țări „țintă”, deoarece au fost considerate a avea cel mai mare potențial pentru dezvoltarea jurnalismului de soluții. „Diferitele țări din Europa au abordări diferite în ceea ce privește modul în care media sunt plătite, produse, deținute și consumate, așa că ar fi naiv să credem că abordări noi sau diferite ale jurnalismului ar fi îmbrățișate, implementate sau consumate în aceleași moduri sau cu aceeași viteză de către aceste audiențe diferite. În lumina acestui fapt, există foarte multe oportunități pentru organizațiile media din Europa de a beneficia de Solutions Journalism Accelerator. Nu numai prin finanțarea granturilor, ci și prin participarea la programul de mentorat, Ambassador Network și prin învățarea și aplicarea resurselor care vor să fie produse într-un mod tangibil în propriile organizații sau practice”, adaugă Geels.
Termenul limită de a aplica în vederea selectării pentru Accelerator este 6 mai 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *