◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

The Bell, încă o victimă a represiunii presei independente în Rusia

Institutul Internațional de Presă (IPI) condamnă autoritățile ruse pentru blocarea site-ului The Bell, un important mijloc de presă independent axat pe afaceri și tehnologie. Proiectul fusese deja declarat „agent străin” de către autorități, în timp ce fondatorul său și membru al consiliului IPI Elizaveta Osetinskaya a fost etichetat cu acest statut în luna aprilie, potrivit unui comunicat.

Ca și în cazurile anterioare de blocare a accesului la site-uri web, autoritatea de reglementare a internetului și cenzorul rus Roskomnadzor nu a dat nicio explicație pentru decizia sa. Într-un articol adresat cititorilor săi, The Bell afirmă că „adevăratul motiv al mișcării a fost dorința de a tăia rușii de orice alte puncte de vedere diferite de cele ale statului”. Echipa mass-media a asigurat, de asemenea, utilizatorii că vizualizarea site-ului prin VPN-uri rămâne legală în Rusia. Primirea de buletine informative prin e-mail și abonarea la canalul Telegram al mass-media rămâne, de asemenea, în siguranță, potrivit The Bell.

„Această decizie a lui Roskomnadzor este, din păcate, încă un pas în lupta necruțătoare a Rusiei împotriva oricărei știri sau surse de informații care nu sunt controlate direct de autorități”, a declarat directorul executiv al IPI, Frane Maroević.

Aproape 200 de cazuri de site-uri web blocate au fost înregistrate în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, potrivit IPI War in Ukraine Press Freedom Tracker. Acest număr include toate cazurile în care decizia a fost legată de acoperirea de către site-uri a războiului din Ucraina sau a consecințelor acestuia în Rusia. Alte mass-media online, precum Proekt, iStories și Meduza, au fost atacate și mai agresiv cu legislația privind organizațiile „indezirabile”, care a făcut ca operațiunile lor în Rusia să fie ilegale de facto.

„Roskomnadzor a blocat pagina web a The Bell pentru presupusa „postare repetată a conținutului interzis” și pentru publicarea presupuselor „informații inexacte despre operațiunea militară specială”, care „este expresia pe care agenția o folosește atunci când se referă la război”, a declarat pentru IPI fondatorul The Bell, Elizaveta Osentinskaya.

Pe lângă subiectele sale de interes de afaceri și tehnologie, brandul de presă online publică, de asemenea, interviuri și alte articole legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, precum și despre alte subiecte sociale și politice de interes pentru cititorii ruși. Până la decizia recentă a lui Roskomnadzor, The Bell era una dintre puținele mass-media online independente majore din Rusia încă accesibile în țară. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *