◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Legea eticii în mass-media din Tailanda, aspru criticată

Parlamentarii din Thailanda au dezbătut un proiect de lege de etică a presei despre care se consideră că va aborda răspândirea „știrilor false”, ar despre care există avertismente că ar putea fi folosit pentru a obstrucționa activitatea jurnaliștilor. Denumită Actul de promovare a eticii și standardelor profesionale în mass-media, legislația urmărește să formeze un consiliu de reglementare care să stabilească standarde de etică și să supravegheze un registru al jurnaliştilor, instituţiilor de știri și creatorilor de conținut online. Dacă ar fi adoptată, un comitet de etică format din avocați, jurnaliști cu cel puțin 10 ani de experiență în mass-media și alții ar supraveghea plângerile publice și ar face recomandări cu privire la sancțiuni precum avertismente sau amenzi.

Susținătorii proiectului de lege spun că va îmbunătăți standardele jurnalismului și va proteja împotriva știrilor false și a dezinformării. Dar criticii spun că regulamentul ar putea permite guvernului un control mai mare asupra presei, menționând că, deși înregistrarea la consiliu nu este obligatorie, proiectul de lege nu spune cum vor răspunde autoritățile jurnaliștilor care aleg să nu se înregistreze, potrivit voanews.com.

Criticii avertizează, de asemenea, că acest viitor consiliu va putea să înăbușe acoperirea unor probleme sensibile și ar putea duce la stoparea scenei vibrante a rețelelor sociale din Thailanda.

În cele din urmă, nu au fost prezenți suficienți parlamentari care să supună proiectul la vot. Amânarea a oferit o oarecare ușurare pentru susținătorii mass-media care urmăresc îndeaproape aprobarea proiectului de lege. „Sunt ușurat că, măcar o dată, cererea noastră a fost auzită în sălile puterii”, a spus Teeranai Charuvastra, vicepreședinte pentru libertatea presei și reforma presei la Asociația Jurnaliştilor din Thailanda și jurnalist la Prachatai English.

Asociația jurnaliștilor s-a opus proiectului de lege, la fel ca și alte organizații media thailandeze.

Teeranai a spus că unii termeni din proiectul de lege ar putea deschide ușa interferenței în libertatea presei. În plus, etica mass-media ar putea fi definită atât de restrâns, încât ar putea înăbuși relatarea investigațiilor și ar putea descuraja discuțiile despre subiecte considerate sensibile de către autorități, a spus el.

Pe de altă parte, însă, Teeranai consideră că este nevoie de un mecanism eficient și practic care să încurajeze presa să fie mai responsabilă.

Wasinee Pabuprapap, cofondatorul organizației non-profit Thai Media for Democracy Alliance, spune că este îngrijorată de faptul că proiectul de lege ar putea lăsa jurnaliştii confuzi cu privire la ceea ce pot relata în siguranță. „Ne putem aștepta la mai multă autocenzură din partea presei”, a spus Wasinee, care este, de asemenea, reporter pentru postul de știri Workpoint Today.

Jurnaliştii din Thailanda lucrează deja într-un mediu dificil din punct de vedere juridic, potrivit organizației Reporteri fără frontiere. Jurnaliștii „trebuie să fie conștienți de faptul că orice critică la adresa guvernului ar putea provoca un răspuns draconic”, arată organizația.

Proiectul de lege propus pentru mass-media va fi pus în spatele altora, care așteaptă un vot. Deputații și observatorii se îndoiesc că ar putea fi votată înainte ca actuala sesiune a Camerei să se încheie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *