◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Bolile mintale – o pandemie la pândă

Specialiștii avertizează că oamenii suferă tot mai mult de afecțiuni mintale ca urmare a pandemiei. În Franța, autoritățile își exprimă de-a dreptul îngrijorarea că din criza sanitară iese o lume marcată de boli mintale. „Psihiatrii înregistrează un număr crescut de persoane care suferă”, argumentează  Katia Julienne, director general în cadrul Departamentului de Servicii Medicale din Ministerul francez al Sănătății. Pe lângă unitatea de suport pusă la punct de autorități în timpul primului val, psihologii și psihiatrii au continuat să-și extindă serviciile online și în timpul celui de-al doilea val și au dat consultații online.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, încă din anul 2015, Grecia și Spania au lansat programe pilot pentru telemedicină psihiatrică, iar Croația, Italia și Lituania au avut în ultimii ani inițiative de același tip. Programe operaționale de telepsihiatrie există în Finlanda, Olanda și Suedia, dar în timp ce aceste națiuni figurează ca predispuse la depresie, Franța figurează în statistici cu cea mai mare rată de afecțiuni psihiatrice. Ca urmare a acestor cifre, în pregătirea conferinței pe teme psihiatrice și de sănătate mintală anunțată de însuși președintele Emmanuel Macron, dintr-un „domeniu neglijat” al medicinei, psihiatria a devenit sursă de îngrijorare guvernamentală. Mai mult, a fost lansată o cercetare la scară națională care determină gradul de boli mintale în rândul coiilor mici… „Dacă nu se iau urgent măsuri, va crește presiunea pe direcția oferirii de îngrijire de acest tip, pentru că doar în Uniunea Europeană există 84 de milioane de persoane care suferă de afecțiuni mintale. Nu putem aștepta altă pandemie, trebuie să aplicăm acum lecțiile acesteia. Doar un răspuns proactiv poate preveni ca sistemele de îngrijire a sănătății mintale să se supraaglomereze și să intre în colaps”, spune Liuska Sanna, director al organizației Mental Health Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *