◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Despre guvernele studențești și publicațiile studenților

Pe lângă uniunile studențești din campus, studenții sunt reprezentați și plătesc taxe „guvernelor studențești”, mai recent, inclusiv dncoloo de granițele țării. Pe măsură ce guvernele studențești cresc în dimensiune și întindere, jurnalismul studențesc trebuie, de asemenea, să crească.

Guvernele studenților din afara campusului pot avea un impact semnificativ asupra studenților. Guvernele studențești internaționale au contribuit la influențarea discursului politic, care poate avea implicații de amploare pentru educație în mai multe țări. La toate nivelurile, aceste organizații au oferit servicii pentru îmbunătățirea experienței studenților. Cu toate acestea, ca și sindicatele studențești din campus, guvernele studențești din afara campusului pot experimenta și scandaluri și controverse, notează  Justin Patrick, de la Ontario Institute for Studies in Education, președinte al Global Student Government: „Deoarece studenții plătesc taxe guvernelor studențești dincolo de nivelul campusului, ei au dreptul să știe cum să-și amplifice vocea și să folosească oportunitățile și mișcările din afara campusului. Acest lucru este deosebit de important deoarece multe guverne studențești din afara campusului nu au alegeri directe, ci își aleg reprezentanții prin intermediul delegaților conferinței. De obicei, studentul mediu nu poate vota direct la alegerile pentru comitetul executiv al guvernului studențesc din afara campusului. Din experiența mea, se pare că, cu cât un guvern studențesc din afara campusului este mai îndepărtat de studentul obișnuit, cu atât studenții știu mai puțin despre asta. Dar ar trebui să se întâmple exact opusul”.

Jurnalismul studențesc nu este foarte prezent la aceste niveluri superioare, iar jurnalismul studențesc din Canada nu face excepție. Un motiv pentru aceasta este că poate fi dificil pentru ziarele studenților din campus să mobilizeze resurse pentru reportaje locale, naționale și internaționale.

Potrivit thevarsity.ca, Canadian University Press, de pildă, a trecut prin dificultăți financiare în ultimii ani, care au dus la desființarea biroului său național și la reducerea personalului său la un director executiv și un consiliu. „Relatările studenților – în special a investigațiilor – este necesară acum mai mult decât oricând, când numărul guvernelor studențești din SUA, Marea Britanie și Canada este în scădere”, adaugă Patrick.

Asociația Studenților din Statele Unite s-a prăbușit în cea mai mare parte în anii 2010, după peste 70 de ani de existență, lăsând milioane de studenți fără reprezentare națională unită – iar acest lucru a rămas în mare parte nerelatat.

Exemple din jurnalismul profesionist sugerează că, pentru a relata despre probleme mai largi, jurnalismul studențesc trebuie să-și extindă și să dezvolte propriile rețele supra-campus, pentru a stimula colaborarea între ziarele studențești și mai multe rapoarte de investigație cu privire la ceea ce fac guvernele studențești mai mari. Astfel de canale de comunicare există deja la nivel profesional pentru raportarea la alte niveluri de guvernare: National Public Radio din SUA își folosește rețeaua de jurnaliști de pe sute de posturi de știri pentru inițiative de a face reportajele investigative mai fezabile.

Un pas mai departe ar fi crearea unor posturi de știri studențești independente sau federații de ziare studențești din campus, care pot instituționaliza relatarea locală, națională și internațională. Acesta din urmă apare deja în jurnalismul profesionist, cum ar fi în Lännen Media, din Finlanda, care cuprinde o rețea de reporteri de la 12 ziare. „Ziarele studențești sunt vitale în transmiterea cunoștințelor despre ceea ce este posibil către generațiile viitoare de studenți, ceea ce este deosebit de important având în vedere rata ridicată a populației studențești și fluctuația reprezentanților studenților”, conchide Patrick. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *