◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Islanda promovează recunoașterea dreptului fundamental la un mediu sănătos în națiunile Consiliului Europei

Islanda, care se află până la jumătatea anului la Președinția Comitetului Minsterial al Consiliului Europei, conduce discuții despre recunoașterea dreptului la un mediu sănătos în cele 46 de națiuni ale Consiliului Europei. Prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir a declarat, la o conferință la nivel înalt, că există o „necesitate stringentă pentru un drept autonom la un mediu curat, sănătos și durabil”, pentru a ajuta la abordarea schimbărilor climatice și a altor crize de mediu și s-a angajat să transmită „un mesaj puternic asupra viitorului”.

Dar recunoașterea dreptului la un mediu sănătos ar schimba prioritățile politice, spun experții în Drept, și ar deschide potențialul pentru procese de mediu atât la nivel național, cât și regional.

Națiunea insulară a făcut din promovarea legăturilor dintre drepturile omului și mediu unul dintre obiectivele cheie ale Președinției sale de șase luni.

Un mediu sănătos și durabil este din ce în ce mai văzut ca un drept fundamental al omului în întreaga lume. Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție de referință, prin care recunoaște acest drept ca unul universal. Dar încercările ulterioare ale Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU de a cristaliza această declarație politică în ceva mai tangibil s-au dovedit problematice, potrivit climatechangenews.com.

Consiliul Europei a aprobat un set de orientări privind drepturile omului și mediu în 2022. Un organism tehnic a fost însărcinat să exploreze necesitatea și fezabilitatea unui instrument juridic pentru a proteja dreptul și urmează să prezinte un raport cu privire la constatările sale în luna septembrie.

Cel mai puternic mod în care un astfel de drept ar putea fi recunoscut în cadrul Consiliului Europei ar fi prin adăugarea unui nou protocol la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care să fie apoi pus în aplicare de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Toate cele 46 de state membre sunt supuse hotărârilor acestei instanțe cu sediul la Strasbourg, care a audiat recent primele cauze legate de climă și a programat un altul pentru toamnă.

În mod paradoxal, pe plan intern, Islanda este unul dintre cei 14 membri ai Consiliului Europei, alături de Regatul Unit, Germania și Elveția, care nu recunosc în mod explicit dreptul la un mediu sănătos în Dreptul intern. În 2021, premierul Jakobsdóttir nu a reușit doptarea unui proiect de lege de reformă constituțională care recunoaște acest drept. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *