◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Legea Securității Naționale din Hong Kong a bulversat studenții la jurnalism și profesorii de mass-media

De la cursuri obligatorii despre securitatea națională la incertitudinea asupra a ceea ce poate fi discutat în virtutea noilor legi din Hong Kong, studenții la jurnalism și profesorii de media navighează într-un peisaj dificil.

Unii studenți la jurnalism au spus că o Lege a Securității Naționale adoptată în 2020 este ca „elefantul din cameră” atunci când vine vorba de dezbateri și discuții la clasă.

Guvernul chinez a declarat că a introdus legea pentru a aduce stabilitate după protestele antiguvernamentale din 2019 – legea incriminează secesiunea, terorismul și implică pedepse grele. Deja peste 100 de protestatari, jurnaliști și parlamentari au fost reținuți în temeiul actului normativ.

Potrivit voanews.com, Biroul de securitate națională din Hong Kong a declarat anul trecut că guvernul este ferm angajat să protejeze libertatea presei, dar ambiguitatea legii îi face prudenți pe studenți și profesorii de media. Riscul de a încălca legea i-a determinat pe studenți și pe unul dintre profesorii care au vorbit cu Voice of America să ceară să rămână anonimi. Unul dintre studenți, care studiază la Universitatea din Hong Kong, afirmă că legea a creat un gol în cursurile de jurnalism.

Mai multe universități din Hong Kong oferă posibilitatea studierii mass-media, dar statisticile citate de South China Morning Post arată că numărul studenților la jurnalism a scăzut în ultimii ani,  Mai mult, din 2022, studenții trebuie să promoveze un curs obligatoriu de securitate națională.

Profesorii din mass-media spun că au fost nevoiți să-și schimbe unele dintre programele sau metodele de predare, pentru a include legea. Jeffrey Timmermans, care a supravegheat programul de licență la Universitatea din Hong Kong până în 2021, a spus că, deși universitatea nu și-a schimbat modul de abordare a cursurilor, „a trebuit să ne reproiectăm radical programul de drept al mass-media”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *