◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

India continuă să aresteze jurnaliști

Cel mai recent episod de represiune a presei din India a dus la arestarea unui număr de lucrători din mass-media regionale, inclusiv a jurnalistului din Kashmir, Irfan Mehraj, în legătură cu un caz de terorism și a jurnaliștilor Sanjay Rana și Jaspal Singh pentru comentariile lor față de politicienii locali ai Partidului Bharatiya Janata (BJP). Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) și afiliatul său, Uniunea Jurnaliştilor din India (IJU), condamnă folosirea hărţuirii şi intimidării pentru a reduce la tăcere jurnaliştii din India și îndeamnă statul și autoritățile naționale să respecte libertatea presei.

Jurnalistul din Irfan Mehraj a fost arestat de Agenția Națională de Investigații din India (NIA) pentru presupusa sa implicare în finanțarea operațiunilor teroriste. Potrivit rapoartelor, jurnalistului i s-a cerut să se prezinte la biroul NIA pentru un scurt interogatoriu de cinci minute, dar a fost transferat în detenție la Delhi pe 21 martie.

Jurnalistul independent a fost arestat ca parte a anchetei în curs de desfășurare a NIA asupra organizațiilor non-profit din Kashmir, agenția susținând că mai multe organizații au sponsorizat activități „antinaționale”. A fost intentat un dosar împotriva lui Mehraj în temeiul secțiunilor Legii Indiei privind activitățile ilegale (prevenire) din 1967 referitoare la terorism, strângerea de fonduri și incitarea la nemulțumire față de guvern. Jurnalistul Jaspal Singh a fost arestat după ce fiul unui politician al Partidului Bharatiya Janata (BJP), Sumit Kumar, a depus o plângere la poliție pentru presupusă defăimare. Arestarea a fost criticată de părțile interesate din presa locală, potrivit ifj.org.

În aceeași săptămână, jurnalistul Sanjay Rana a fost, de asemenea, arestat în Uttar Pradesh, după ce l-a interogat pe Gulab Devi, ministrul de stat al BJP pentru învățământul secundar, cu privire la promisiunile neîndeplinite de campanie pe 12 martie. Un prim raport de informare a fost lansat de liderul tinerilor BJP, Shubham Raghav, pretinzând că jurnalistul „făcea o dramă”. Potrivit rapoartelor, Raghav nu a fost la eveniment…

IJU afirmă că „folosirea căilor legale pentru a reduce la tăcere și a hărțui jurnaliștii a devenit o tendință în statele conduse de BJP. Jurnaliştii ar trebui să-şi poată face treaba de a raporta în mod independent şi de a solicita răspundere din partea politicienilor. IJU își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la arestarea lui Jaspal Singh și condamnă arestarea lui Sanjay Rana ca fiind o depășire flagrantă a puterii”.

La rândul său, FIJ solicită autorităților indiene „să-i elibereze imediat pe cei trei jurnaliști reținuți și să renunțe la toate acuzațiile împotriva lor. Statul și guvernele naționale trebuie să își respecte obligațiile de a proteja și promova libertatea presei și de a se asigura că jurnaliştii pot lucra fără teama de represalii”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *