◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Autoritățile iraniene anunță o amnistie… și recunosc astfel amploarea represiunii

Liderul suprem al Iranului a ordonat o amnistie sau o reducere a pedepselor cu închisoarea pentru „zeci de mii” de persoane reținute pe fondul protestelor antiguvernamentale la nivel național care au zguduit țara, recunoscând pentru prima dată amploarea represiunii.

Potrivit Euronews, decretul ayatollahului Ali Khamenei face parte dintr-o grațiere anuală pe care liderul suprem o face înainte de aniversarea Revoluției islamice din 1979 din Iran. Presa de stat a publicat, de asemenea, o listă de avertismente cu privire la ordinul care i-ar descalifica pe cei cu legături în străinătate sau care se confruntă cu acuzații de spionaj – care au fost întâmpinate cu critici internaționale ample.

Khamenei „a fost de acord să ofere amnistia și să reducă pedepsele a zeci de mii de acuzați și condamnați în incidentele recente”, a anunțat agenția de știri IRNA, condusă de stat, într-un raport.

Rapoartele despre decret nu au oferit nicio explicație pentru decizia lui Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran. Cu toate acestea, închisorile și centrele de detenție din țară sunt deja supraaglomerate după ani de proteste. „Iertarea ipocrită oferită de Khamenei nu schimbă nimic. Nu numai că toți protestatarii trebuie eliberați necondiționat, dar este un drept public ca aceia care au ordonat represiunea sângeroasă și agenții lor să fie trași la răspundere”, a scris Mahmood Amiry-Moghaddam, de la grupul Iran Human Rights, din Oslo.

Peste 19.600 de persoane au fost arestate în timpul protestelor, potrivit Activiștilor pentru Drepturile Omului din Iran, un grup care urmărește represiunea. Cel puțin 527 de persoane au fost ucise în timp ce autoritățile au suprimat violent demonstrațiile, adaugă grupul. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *