◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Reuniunea conducerii UZPR cu șefii de filiale, sub semnul promovării sentimentului național

 

O nouă întâlnire online a membrilor Consiliului Director al UZPR, în frunte cu președintele Doru Dinu Glăvan, a avut loc la 24 noiembrie, cu o bogată agendă, din care s-au desprins câteva idei majore pentru evoluția ulterioară a Uniunii. 

Răzvan Onesa, coordonator al Filialei TVR, a anunțat pentru data de 22 decembrie „o sărbătorire la TVR a românilor din Diaspora și a sentimentului național”, iar Miron Manega, purtătorul de cuvânt al Uniunii, a punctat din nou locul publicației pe care a fondat-o și o conduce, „Certitudinea”, în peisajul mass-media, recomandând o dată în plus abonarea membrilor UZPR la această publicație pe care fondatorul său o consideră „un vârf de lance al jurnalistului patriot”.

În legătură cu Codul deontologic al jurnalistului profesionist, asumat de UZPR, general de brigadă (rtr) dr. Gheorghe Văduva, membru al Consiliului Director, care a elaborat documentul, s-a referit la faptul că „în aceste timpuri, un Cod deontologic este cu atât mai necesar cu cât presa trăiește alte evoluții. Este nevoie ca un astfel de document să traseze repere fundamentale, ca un îndreptar, în această meserie foarte grea”.

Emil Talianu, coordonator al Filialei Giurgiu, a menționat oportunitatea acestui tip de întâlniri și a propus „dezbateri pe tema Codului deontologic, care să aibă loc în societatea extinsă, alături de colegi și de opinia publică”. De la Filiala Galați, coordonatorul Maria Stanciu a anunțat implicarea autorităților locale în realizarea unui monument dedicat jurnalistului gălățean Radu Macovei, „care a susținut presa, comunitatea și semenii timp de zeci de ani”.

În intervenția sa, George Coandă, șeful Comisiei de Onoare, Disciplină și Arbitraj a UZPR, a menționat faptul că Filiala „Ion Heliade Rădulescu”, Dâmbovița, pe care o conduce, este într-o semnificativă creștere numerică. „Codul deontologic asumat de UZPR stă la baza unui curs pe care îl țin la Universitatea din Târgoviște și care va figura și în examen. Codul este foarte bine creionat și propun ca Uniunea să-l expedizeze la toate facultățile de jurnalism din țară, pentru a deveni materie de studiu. Pe direcția promovării senimentului național, cred că Uniunea dă un exemplu de educație patriotică prin toate publicațiile pe care le editează”.  

Prezent la întâlnire, Mihai Golescu, coordonator al Filialei Argeș, a menționat că „un document cum este Codul deontologic poate reprezenta nucleul unei viitoare legi a presei”. Tema a fost extinsă de Ioan Damaschin, coordonator al Filialei Constanța a UZPR, care a subliniat că „încă din anii 1990, tot la inițiativa UZPR, am participat la o dezbatere pentru elaborarea unei legi a presei și îmi amintesc că atunci a fost foarte multă lume împotriva existenței unei astfel de legi, dar această discuție merită reluată”. 

În cadrul unei intervenții speciale, Ambasador Iuliana Gorea Costin, coordonator al Filialei Chișinău, membru al Consiliului Director, a anunțat că Filiala „a reușit să treacă toate etapele înegistrării sale ca atare, ceea ce este un eveniment important, întrucât implică mai multe praguri complicate, iar pentru noi acesta este un succes remarcabil”. 

Încheind reuniunea, Nicolae Băciuț, membru al Cnsiliului Director și coordonator al Filialei Târgu Mureș, a punctat că „trebuie să fim cu toții, noi, jurnaliștii, mai curajoși în exprimarea condiției de români, pentru că, din 1990 încoace, ne situăm în sfârșit pe un trend ascendent în ce privește gradul de respectabilitate în societate al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România”.



Departamentul Comunicare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *