◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu, la Galați. Conferința „Metadrept. Xenodiplomația spațială”

Metadrept. Xenodiplomația spațială” este titlul volumului semnat de prof. univ. dr. și avocat Nasty M. Vlădoiu, lansat, recent, la sala Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității Dunărea de Jos – Galați.

Alături de renumitul avocat a fost prezent acad. Dumitru Dorin Prunariu, general, singurul „Ambasador al românilor în cosmos”, misiune îndeplinită cu succes între 14-22 mai 1981. Cosmonautul român a făcut echipă cu  rusul Leonid Popov și au zburat cu nava spațială Soyuz-40. În acel moment, românul era al 103-lea cosmonaut care explorase cosmosul, astăzi numărul lor fiind peste 600.

În același context, a revenit la Galați și profesorul univ. dr. Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor din România, alături de prof. univ. dr. și notar public Bogdan Ciucă, președintele Academiei de Științe Juridice din România.

  Profesorul univ. dr. George Schin, decan al Facultății de Drept și Științe Administrative din Galați, a fost moderatorul evenimentului, care a salutat  distinșii oaspeți. Au fost prezenți: reprezentantul Arhiepiscopului Dunării de Jos, părintele protopop de Galați, pr. Valentin Rădoi, și domnul Ionuț Pucheanu, primarul de Galați.

Moderatorul George Schin a făcut o scurtă trecere în revistă, precizând că dacă până acum am învățat ce înseamnă Dreptul, acum trebuie să  aflăm ce presupune „Metadreptul”.

Tematica a acaparat asistența, în somptuoasa Aula Magna fiind aproximativ 300 de studenți, îndeosebi, de la Facultatea de Drept și Administrație Publică – Galați, interesați de ineditul subiect – Metadreptul, ca parte a Xenologiei („xeno”, termen din grecul „xenos”, care înseamnă „străin”, „oaspete”și altele și termenul „logos”, care denumește ordinea cosmică sau rațiunea cosmică și care provine din neogreacă.

Știm că Dreptul tradițional este cel care reglementează, prin reguli (norme), principii și instituțiile unui stat, viața și conviețuirea între pământeni, între cetățeni și instituțiile acelui Stat de Drept. Deși, de ceva vreme tindem să devenim cetățeni planetari și mai puțin ai „Patriei Cerești”, ai Raiului. Noul concept, Metadreptul – compus din cei doi termeni: meta, care însemnă dincolo de… și s-ar traduce  dincolo de Drept.

Absolvent de Drept Internațional, la Facultatea „Nicolae Titulescu” din București, avocatul Nasty M. Vlădoiu, în prezent, profesor la catedra de Drept a  Universității „Transilvania” din Brașov, specializarea – Drept penal special și Drept european și internațional al drepturilor omului, avocat la Baroul București, aduce în atenția cititorului unei astfel de literaturi de specialitate noțiuni, în premieră. Unele par de  domeniul științifico-fantastic, deși, privind la realitate imediată, la războiele care au împânzit lumea, parcă s-ar simți nevoia unor reglementări mai clare în privința agresării spațiului aerian și cosmic…

Invitat să se adreseze tinerilor, cu o retorică de zile mari, cosmonautul Dumitru Prunariu – care semnează prefața amintitei cărți – a vorbit despre cosmos, despre industria spațială, aflată în continuă creștere, despre infrastructura spațială care  produce miliarde de dolari, dar care necesită și sume imense pentru cercetare, investiție care nu este la îndemâna multor state, scopul fiind cel de căutare a vieții, în alte galaxii.

 Omenirea este permanent în căutarea vieții pe alte corpuri cerești, viața fiind condiționată de existența apei. Apa a fost găsită și pe alte planete și pe sateliții lor naturali, inclusiv, pe Lună, dar și pe alte sisteme stelare, altele decât sistemul nostru solar”, a spus cosmonautul Dumitru Prunariu. 

Academicianul Dumitru Prunariu a explicat auditoriului că la nivel internațional există preocuparea unor reglementări, în eventualitatea unei întâlniri dintre pământeni cu „inteligențe” ale altor civilizații străine „terranilor”. Autorul a pornit de la termenul „pionierului” american Smith E. Henry, a parcurs și alți autori, definirea conceptului Metadrept, fiind făcută însă de Andrew G. Haley.

În concepția lui Andrew G. Haley, de profesie jurist, „cu o influență majoră în dezvoltarea Dreptului Cosmic”, Metadreptul cuprinde un set de norme și principii, care ar putea fi negociate și acceptate la nivel de lege și  care ar putea fi aplicate în cazul unor „posibile” întâlniri dintre pământeni – „terrani” – cu posibile entități, numite „inteligențe extraterestre” din alte galaxii. „Acest concept, în lucrarea lui Nasty Vlădoiu,  capătă valențe noi, fiind primul specialist român în Dreptul Internațional, ce abordează acest subiect”, a precizat cosmonautul Dumitru Prunariu.

Tinerii prezenți au adunat multe informații la zi despre univers, despre sistemele stelare care au planete asemănătoare cu pământul nostru și că vârsta universului este de peste 13 miliarde de ani, în timp ce vârsta sistemului nostru solar este cam 4,7 miliarde de ani…

 „Observăm că în această evoluție a universului, până la formarea stelelor, formarea sistemelor planetare, formarea sistemului nostru solar au trecut atâtea miliarde de ani. Vă dați seama, noi ne folosim de telefoanele mobile de câțiva zeci de ani și la ce performanțe am ajuns din această perspectivă? Dacă în alte zone ale Universului, o civilizație s-ar fi dezvoltat măcar cu o mie de ani mai devreme, vă dați seama ce ar stăpâni ca tehnologie acea civilizație?”, a întrebat, retoric, cosmonautul Dumitru Prunariu.  

Potrivit informațiilor culese de telescopul spațial Kepler, dar și cele adunate de sonda spațială „Gaia”, lansată în spațiu de Agenția Spațială Europenă, în 2013, reiese că „multe dintre exoplanetele cunoscute (câteva mii, la număr) ar conține 50 la sută apă, mai mult decât conținutul de apă de pe planeta Pământ.  De asemenea, Roverul american Perseverence, la fel cel chinez Zhurong, nu doar că au găsint urme de apă pe planeta Marte, dar caută insistent urme de viață ancestrală pe Paneta Roșie, a mai spus oaspetele…

Dincolo de noul concept, numit de autor – Metadrept, cert este că omenirea are din 1967, un Tratat al spațiului cosmic, pe care cosmonautul Dorin Prunariu l-a numit „Biblia” dreptului cosmic, potrivit căruia nimeni nu este stăpân pe cosmos, deși, există o „mică portiță”, anume aceea că „acolo, sus, pot fi făcute experimente, iar unele dintre ele pot fi și militare”. Realitatea imediată a demostrat acest fapt (vezi, războiul din Ucraina!)… În concluzie, este vital ca spațiul cosmic să nu fie folosit în scopuri militare, care să ducă la deteriorarea, chiar distrugerea întregii creații…

Prof. univ. dr. Ioan Chelaru a felicitat autorul și a  spus, între altele, că „principiile de Drept” nu se vor schimba niciodată și că actualul volum este „un plus”, care se adaugă patrimoniului juridic.

Invitat să ia cuvântul, gălățeanul Bogdan Ciucă a mulțumit, la rându-i, oaspeților și a precizat că Metadreptul este o provocare a viitorului, alături de alte științe, considerate acum de nișă. În plus, a anunțat că a venit la întâlnirea cu singurul cosmonat român, însoțit de cei doi copii ai săi și de soție, fiindcă „o dată în viață, te întâlnești cu un cosmonat”.

 Din când în când, ar trebui să mai ridicăm și ochii spre cer, fie că e vorba de ochii trupești, fie de cei spirituali și sufletești. Ar trebui ridicați către cer, pentru a vedea perfecțiunea și ordinea care tronează acolo – Sus, ordine pe care Creatorul a pus-o în lucrarea Sa. Tocmai de aceea, vechii antici au numit universul cosmos, pentru a sublinia ordinea pe care Dumnezeu a pus-o”, a spus în cuvântul său părintele protopop Valentin Rădoi.

Teologul a spus că această carte „transcende atât cotidianul, cât mai cu seamă lumea care ne pare din ce în ce mai strâmbă”. Și într-o lume în care totul este dominat de discordie, de războie, de fuga după înavuțire, e nevoie să mai privim cu ochii către cer, către cosmosul de Sus, dar mai ales către „cosmosul interior”, cum ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul, care definește omul drept un „microcosmos”, iar creația întreagă – un „macrocosmos”.

Ca să fim în concordanță cu întreaga creație și să nu tulburăm, prin acțiunile noastre, frumusețea pe care ne-a lăsat-o Creatorul a toate, „trebuie să-l vedem pe om, ca pe o încununare a creației lui Dumnezeu și Pământul ca pe un Rai, așa cum declara domnul acad. Dumitru Prunariu că a văzut Pământul, de acolo, din cer. Vă transmit invitația Înaltpreasfințitului Părinte Casian de a continua, cu altă ocazie, această întâlnire și la Arhiepiscopia Dunării de Jos”, a spus părintele Valentin Rădoi.  

În interviul pe care ni l-a acordat generalul Dumitru Prunariu, în anul 2013, publicat în volumul – „Voievozii Cuvântului și ai faptelor bine” – (autor Maria Stanciu), între multe alte curiozități, l-am întrebat pe „Ambasadorul românilor în cosmos”, cum l-am numit atunci,  dacă acolo, Sus, „a avut vreo întâlnire de gradul zero, cu vreun extraterestru?”

  Am reținut că „Nu!, Nu am întâlnit nici extratereștri, nici ozn-uri”, doar că în fiecare moment „am simțit că o Putere nevăzută mi-a fost în preajmă și m-a ținut la adăpost de eventuale pericole”. 

 

Maria Stanciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *