◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.06.2024

Dublu click pe România. Maramureș de poveste

„Maramureș plai cu flori, /Mândru ești în sărbători” sunt versuri ce se fac auzite când pășești în zona Maramureșului. Meleaguri pe care sunt păstrate cu sfințenie tradițiile și obiceiurile sărbătorilor, meleaguri ce-ți limpezesc privirea și-ți bucură trăirile. Nouă, românilor, sărbătorile ne bucură sufletele, fiecare dintre noi încearcă să găsească un loc unde să se bucure de sărbătoarea autentică. Maramureșul este un colț de Românie renumit pentru păstrarea cu sfințenie a obiceiurilor și tradițiilor, iar Paștele este un moment de bucurie și împlinire spirituală.

O călătorie pe plaiuri maramureșene te încarcă de românesc în toate trăirile și simțirile, te face să trăiești la cele mai înalte cote, mândria de a fi român. Marea sărbătoare a creștinătății le călăuzește pașii multora, pe aceste plaiuri de dor, în căutarea tradițiilor și obiceiurile autentice. Mi-a fost dat ca anul acesta să mă bucur de sărbătoarea Paștelui în Maramureș, mai exact la Borșa, un oraș care a devenit în ani, bijuterie a Maramureșului, un oraș turistic, dar unde turismul este practicat cu respectarea tradițiilor, un turism rural cu semnătura „Made in Romania”. Pensiunile și cabanele sunt locațiile cele mai căutate de turiști.

Borșa, un pitoresc oraș situat în inima regiunii Maramureș, oraș spre care se îndreaptă sute de turiști, oraș în care tradiția și credința se îmbină într-un tablou mirific este orașul ce te primește să-l descoperi, să-l colinzi pe alei, pe cărări și să-l saluți din telescaun sau telegondolă. Este un oraș primitor, cu oameni destoinici.

Românul din orice colț al țării vine în Maramureș pentru a sărbători Paștele, pentru bucuria trăirii obiceiurilor și traditiilor specifice zonei. Pentru această măreață bucurie, marea sărbătoare a creștinătății, am ales din multitudinea posibilităților existente, să sărbătoresc împreună cu familia, Paștele la Pensiunea Lavinia și Daniel, din Borșa. Doar câteva informații de pe Google și o scurtă discuție telefonică cu cei ce administrează pensiunea și pot spune că am făcut alegerea perfectă. Impreună cu familia am plecat să trăim românește sărbatoarea Paștelui, la noi în Maramureș, unde verdele e verde, unde păsările își înalță cântul în văzduh, unde diminețile miros a rouă și a pâine caldă. În această zonă cu o încărcătură istorică, religioasă, culturală, dar și turistică te încarci cu energie ce te bucură din dimineți în seri fascinante.

La Pensiunea Lavinia si Daniel din Borșa am descoperit doi tineri ce ne-au fost ghizi ai sufletelor însetate de frumos, timp de 5 zile. Turismul rural, povestit de Maria și Daniel Grec trebuie făcut în primul rând cu credință și dragoste de plaiuri natale, căci altfel nimic nu poate să aducă turiștii în spațiul pus la dispoziție.Lor li s-a părut a fi cea mai adevcată activitate ce poate fi desfățurată în pitoreasca zonă a Maramureșului în care s-au născut. După ce timp de 8 ani au trăit, muncit și întemeiat o familie, departe de țară, în Anglia, cu speranță și dorința de mai bine, tot ceea ce au realizat acolo, le-a fost temelie pentru ce urma să se întâmple la revenirea în România. Dorința de a realiza o afacere, doar a lor, i-a ținut departe de România, timp de 8 ani. Familia Grec are doi copii, Lavinia 15 ani și Daniel 19 ani Daniel este cel care, încurajat și susținut de familie, încearcă alături de acestia, propria afacere, un mic centru spa, o saună și un ciubăr plasate în curtea pensiunii, contribuind astfel la ofertă vastă de servicii, adusă turiștilor cazați la pensiunea familiei. Tinerii noștri învață de la familiile lor, care sunt activitățile pe care le pot derula, acasă, la ei în țară. Pentru Daniel activitatea proprie la cei 19 ani, înseamnă un venit din care, ca orice tânăr la această vârstă încearcă să-și îndeplinească visurile. Ce atracții turistice sunt în zonă și pe care ni le recomandă Maria, sunt Mănăstirea Pietroasa, Cascada Cailor, Mocănița, Lacul Iezer, Valea Izei, Mănăstirea Bârsana, Sighetul Marmației, Memorialul Durerii, Muzeul Satului, Cimitirul Săpânța.

Maria și Daniel, cei doi tineri maramureșeni ce au strâns la pensiunea lor oamenii din zone diferite ale țării, au organizat o primă zi a sărbătorilor Pascale, așa cum stă bine maramureșenilor, îmbrăcați în costume naționale, alături de un ansamblu de ceterași. Oaspeții s-au prins în dansul lor și au cântat cu ei. Masa festivă de Paște din Maramureș, de la Pensiunea Lavinia și Daniel din Borșa a fost încărcată de bucate tradiționale. Preparate din miel, rulade, șold de porc fiert în vin, drob de miel,  cozonacii, ouăle roșii și sarmalele cu afumătură sunt preparate cu grijă și împărtășite în familie și cu prietenii. Aromele autentice ale acestor bucate ne-au oferit o experiență culinară deosebită. Am avut ocazia să gustăm din tradiționala prăjitură chigala, preparată după o rețetă tradițională a zonei, făină, ou, nucă, cacao, zahăr, scorțișoară, paste de casă, miere de albine, brânză. O tradiție cu totul specială ține de încondeierea ouălor, acestea se tratează cu ceară și sunt apoi împodobite cu diverse motive florale și religioase, după care se trec prin culoare. Pasca este un alt preparat tradițional din Maramureș, care se coace din cea mai bună făină, ou și brânză, deasupra acesteia cereându-se forma crucii din fâșii împletite din aluat. În seara de Înviere am mers la Mănăstirea Pietroasa, unde erau sute de oameni, cei din zonă erau îmbrăcați în costume tradiționale, aveau coșuri împletite din paie, cu bucate pentru a fi sfințite.După slujba de sfințire, au luat lumina pe care au dus-o la cimitir, alături de bucatele sfințite, pe care le așează pe mormintele rudelor, dar și acasă, pentru a avea lumină tot anul. Această noapte a Învierii a reprezentat un moment deosebit și din punct de vedere vizual, orice om fiind impresionat de cetele de oameni îmbrăcați în cele mai frumoase straie populare, care merg agale pe ulițele Borșei dinspre biserică spre casă, cu lumânări aprinse în mâini, cu coșarca sau desaga plină de bucate sfințite pe umăr și cu sufletele împăcate.La Pensiunea Lavinia și Daniel, familia Grec a așezat la sfânta masă de Paște, românii din multe zări, Brașov, Galați, Ploiești, București și au reușit să creeze un spațiu tradițional românesc în care să traim sărbătorile pascale, așa cum se cuvine, cu bucate pe masă, cu voie bună, cu pace în suflete și cu dorința revederii acestor plaiuri.

Cei care vizitează Borșa în timpul sărbătorilor Pascale au ocazia să experimenteze farmecul autentic al Paștelui românesc și să se bucure de ospitalitatea și căldura localnicilor din acest oraș de munte pitoresc.

Dă dublu click pe Romania si veți simți cu adevărat românește, veți trăi sentimentul că suntem un popor unit, primitor, cald, iubim sărbătorile şi tradițiile, pe care încercăm să le transmitem şi următoarelor generații ca pe o moştenire de spirit.

Mulțumim dragii noștri maramureșeni, Maria, Daniel, Lavinia și Daniel!

Vom reveni cu drag!

 

Alice Ileana Gîțan

membru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Un comentariu pentru “Dublu click pe România. Maramureș de poveste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *