◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

,,ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI”. Comemorare Doru Dinu Glăvan, la un an de la înălțarea la cer. Mănăstirea Sfânta Ana, Orșova

Niciodată toamna nu fu mai tristă ca acum, când cotropit de gândul că recent se va împlini un an de zile de când OMUL Doru Dinu Glăvan, cu sufletul risipit prin oameni, cu vocația prieteniei, desăvârșit profesionist și un mare iubitor de Eminescu, poetul dar și jurnalistul, a plecat la cer neîmpăcat în spiritul său inoxidabil că tocmai pandemia îl va învinge, despre care cu cîteva luni inainte de a pleca dintre noi, poate ca o predestinare, a lansat în spațiul mediatic Concursul tematic ,,Pandemie și Patriotism”, în curs de finalizare, care a generat o implicare semnificativă a confraților din breaslă dar și a multor iubitori de literatură și jurnaslism.
Niciodată toamna nu fu mai pustie ca acum, în sufletul meu, gândind că mâine voi porni pe un traseu pe care cîndva și pașii LUI l-au străbătut, Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Băile Herculane, Mânăstirea Sfânta Ana de la Orșova, ctitorie a unui alt mare promotor al jurnalismului românesc, Pamfil Șeicaru, pentru  o comemorare comună în amintirea a tot ceea ce au clădit trainic și frumos aceste repere de moralitate și verticalitate în sluba cuvântului scris ori vorbit de-a lungul unui timp de referință în istoria poporului român.
Așadar, de dimineață pornim la drum, doar ceața ne mai limitează entuziasmul, și dincolo de Caransebeș, cerul se deschide și razele soarelui ne îmbrățișează cu voluptate. E semn că Dumnezeu ne iubește pe toți. Ora 10,30, ajungem la Mânăstirea Sfânta Ana, platoul este aproape plin cu mașini din județele limitrofe, MH, DJ, GJ, TM, dar și din Buzău și Vâlcea. Până la ora 11.oo, când avem programată slujba de pomenire, ne constituim într-o inedită ,,Conferință de presă” pentru a stabili strategia de lucru. Sunt prezenți ziariștii Maria Rogobete, Aurel C. Muntoiu, Ioan I. Ionescu, membri UZPR Timiș, Vasile și Maria Vulpașu, Andrușa R. Vătuiu, dar și cei ce l-au cunoscut și prețuit pe Doru Dinu Glăvan în diverse acțiuni întreprinse Lidia Buțoi, Alexandra Vătuiu, Daniel Rogobete, Mirela și Ovidiu Cocheci. Mai avem puțin timp la dispoziție și chiar la intrare în Mânăstire amenajăm expoziția intinerantă de pictură ,,Nostalgii de toamnă” a doamnei Mirela Cocheci din Petroșani care, în cadrul programului stabilit la Biblioteca mânăstirii, ne va prezenta și recentul volum de poezie ,,Lumini și Ove”, o carte ca o călătorie de vis spre cel de-al cincilea anotimp.
Ora 11.00, începe Slujba de comemorare săvârșită cu mult har de preoții Mihai Zorilă, Crăciun Pufan și Iulian Nedelcu. A fost un moment de  reculegere și contemplare profundă în fața căruia nu poți decât a te minuna ,,Ce capodoperă este Omul”. Desigur că acest moment de reîntâlnire cu omul Doru Dinu Glăvan și cu Dumnezeu ne-a fost mijlocită de maica stareță Justina Popovici și măicuțele Mănăstirii Sfânta Ana Orșova, care ne-au primit cu multă dragoste și s-au bucurat de micile noastre daruri cu iz cultural artistic, cărora le mulțumim din suflet, precum și domnului Andrușa Vătuiu.

Au fost prezentate și alte cărți ,,Sfinxul Banatului – George Bălteanu, viața și opera”, un dascăl deosebit și respectat de comunitatea din Topleț, un om cu iubire de semeni și credință în Dumnezeu (Maria Rogobete), ,,Picătura de iubire”, despre care ÎPS IOAN, Mitropolitul Banatului, spune: Omul este și el o icoană vie pe care Dumnezeu o așteaptă pentru a-și împodobi împărăția celui de Sus (Aurel C. Muntoiu), ,,Pandemie și Patriotism”, o carte care va rămîne, mai mult decât voiau cei ce au generat pandemia, în memoria comunității și va fi un element de meditație profundă pentru generațiile viitoare, lor le va trebui această carte pentru a judeca în cunoștință de cauză (Dumitru Buțoi).
Au fost rostite și alte alocuțiuni, ca un semn de prețuire și neuitare pentru cel plecat dintre noi, Doru Dinu Glăvan.
Mai aproape de cer/ Cu o faptă bună cu un gînd frumos/ Cu o mângîiere cu o îmbrățișare/ Mai aproape de Dumnezeu și Hristos/ Cu o privire senină pe zare! Mai aproape de cer/ Cu un pas cu o mână întinsă spre soare/ Prin văzduhul de lacrimi/ Cu o spaimă izvorâtă din starea/ De necuprins, necuprinsă/De-atâta milostire și suspinare! Mai aproape de cer/ Cu o jertfă, cu toată ființa noastră/ Cu o rugăciune de seară/ Mai aproape de bolta albastră/ Cu o iubire mai aproape de neam și de țară! Mai aproape de cer/ Prin oameni, prin copii, prin tată și mamă/ Mai aproape de îngeri și Dumnezeu/ Când visul în alte visuri se destrmă/ Floarea iubirii înflorește de-a pururi în sufletul meu!

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș
29 octombrie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *