◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Celebrele plaje ale Californiei, în pericol de dispariție

Mari zone de plaje din California ar putea fi pierdute din cauza schimbărilor climatice, arată o cercetare recentă, cu  până la 70% din plajele statului fiind complet erodate până la sfârșitul acestui secol. Studiul a fost realizat de oameni de știință de la USGS Pacific Coastal&Marine Science Center, de la Universitatea Illinois, din Chicago, și de la Universitatea din New South Wales, Sydney.

Cercetătorii s-au uitat la Ocean Beach din San Francisco și au studiat imaginile prin satelit ale plajei timp de două decenii, apoi au luat întreaga coastă din California și au folosit modelele pentru a prezice modul în care schimbările climatice vor afecta plajele, folosind o creștere estimată a nivelului mării în următorii 80 de ani. „Până în 2100, modelul estimează că 25-70% din plajele din California ar putea deveni complet erodate din cauza scenariilor de creștere a nivelului mării. Sistemul de modelare asimilat datelor satelitare prezentat aici este aplicabil în general unei varietăți de setări de coastă din întreaga lume, datorită acoperirii globale a imaginilor prin satelit”, au scris autorii.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a prezis anul trecut că nivelul mării va crește în California și de-a lungul Coastei de Vest în următorii 25 de ani.

Sean Vitousek, autorul principal al cercetării, a spus că s-a demonstrat că trebuie luate măsuri acum, chiar dacă nu toți sunt de acord cu privire la măsura exactă a acestei eroziuni, potrivit dailymail.co.uk. „Efectul pierderii plajelor din California nu este doar o chestiune de turism. Pierderea zonei protectoare de nisip de pe plajă dintre oameni și valuri puternice expune infrastructura critică, afacerile și casele”, adaugă Vitousek. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *