◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

RSF: Bulgaria, în evoluție vizibilă la capitolul libertatea presei

Reprezentanții organizației Reporteri fără frontiere (RSF) s-au întâlnit cu prim-ministrul bulgar Nikolay Denkov pentru a profita de ceea ce ei consideră „o fereastră de oportunitate” pentru a promova libertatea presei în această țară. „Credem că acest guvern are legitimitatea de a promova libertatea presei la nivel european. Este un guvern reformist, implicat în reforma sistemului de justiție și credem că trebuie să țină ritmul”, a declarat Pavol Szalai, șeful Uniunii Europene și Balcani la RSF.

În 2021, Bulgaria s-a clasat pe locul 112 din 180 de țări în Indexul Libertății Presei realizat de RSF, cea mai slabă clasare de până acum. În 2023, însă, Bulgaria a urcat pe locul 91.

După cum a explicat RSF, evoluția este rezultatul unei schimbări de guvern, după 12 ani de guvernare aproape neîntreruptă a premierului conservator Boyko Borissov, timp în care libertatea presei a scăzut și anumite canale au fost folosite pentru exercitarea influenței politice.

Julie Majerczak, șefa biroului RSF Bruxelles, a spus că Bulgaria se confruntă cu „dezinformări uriașe” și trebuie să explice altor state membre cu ce se confruntă și cum reacționează. Potrvit euractiv.com, ea a spus că o parte importantă a răspunsului ar trebui să fie promovarea mass-media de încredere, prin intermediul Inițiativei de încredere în jurnalism lansată de RSF: „Credem că platformele au prea multă putere. Nu platformele ar trebui să decidă ce ar trebui să citim. RSF se bazează pe guverne pentru a avea un impact asupra procesului decizional privind Legea pentru libertatea presei.

Problemele discutate cu Denkov includ o mai bună protecție a jurnaliștilor, reglementarea publicității publice în mass-media, măsuri legislative împotriva procedurilor judiciare abuzive cunoscute sub numele de SLAPP („Procese strategice împotriva participării publice”), precum și transparența proprietății. Denkov a recunoscut că guvernul are nevoie de sprijinul experților pentru a asigura o mai bună independență a jurnaliștilor și a presei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *