◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Protejarea jurnaliștilor de procesele de intimidare SLAPP se naște greu

Încercarea de a crea o legislație la nivelul UE pentru a proteja jurnaliștii și avertizorii de de integritate de procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP) se diluează tot mai mult odată intrată în celebrele „negocieri” ale legiuitorilor europeni. IUmpasul este generat de anumite state membre „care nu doresc să cedeze controlul asupra sistemelor lor judiciare”, a declarat europarlamentarul David Casa, pentru Euractiv.

SLAPP sunt procese abuzive intentate de entități sau persoane fizice cu scopul de a opri o linie de investigație jurnalistică prin intimidarea sau scurgerea timpului și a finanțelor țintei – nu neapărat cu scopul de a obține o hotărâre judecătorească în favoarea acestora.

De obicei, acestea sunt depuse în jurisdicții asociate cu costuri judiciare mari sau au legi care favorizează reclamantul, pentru a exercita presiune maximă asupra pârâtului.

Vorbind la o conferință organizată în Malta de The Shift News și Justice For Journalists, intitulată „Silencing Freedom, Weaponising the Law”, Casa a citat provocările de a trece legea prin Parlamentul European și la etapa negocierilor interinstituționale, sau triloguri.  „Sunt informat că negocierile sunt dificile, dar să fim clari, le este greu să renunțe la control. Statele membre nu sunt niciodată entuziasmate să renunțe la controlul asupra proceselor lor legale”.

Propunerea de directivă anti-SLAPP votată de Parlament conține măsuri ample de protejare a jurnaliștilor, dar Consiliul a încercat să le atenueze cu anumite elemente ale disputei fiind definirea cazurilor transfrontaliere, respingerea anticipată a cazurilor abuzive și daunele pentru inculpați. „Dar este important să existe un standard minim comun de protecție între statele membre”, a spus el, adăugând că, dacă nu se fac progrese sub această președinție, se speră la rezultate mai bune sub următoarea.

„Spania, care deține președinția prin rotație a Consiliului, și-a semnalat intenția de a se ajunge la un acord provizoriu în decembrie”, adaugă Casa.

Următoarea rundă de discuții este programată pentru 29 noiembrie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *