◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Modificările legii presei din Serbia „vor spori controlul deja puternic al statului asupra accesului la știri”

Grupurile societății civile, opoziția politică și organizațiile independente de presă din Serbia trag un semnal de alarmă cu privire la modificările propuse la legile mass-media, care vor spori controlul deja puternic al statului asupra accesului la știri și informații, atrage atenția Antoinette Nikolova, directorul Balkan Free Media Initiative.

Ministerul Informațiilor și Telecomunicațiilor din Serbia a anunțat modificări propuse la Legea privind informațiile publice și mass-media și Legea cu privire la mass-media electronică, care urmează să fie adoptate la următoarea sesiune a Parlamentului sârb, în urma unui proces de consultare publică. ONG-urile globale pentru libertatea presei, printre care Reporteri fără frontiere, Article-19 și Balkan Free Media Initiative s-au alăturat asociațiilor de jurnalişti sârbi pentru a exprima îngrijorarea că, dacă sunt adoptate, aceste modificări ar bloca reformele atât de necesare ale Organismului de reglementare pentru mass-media electronică (REM) din Serbia și ar deschide calea pentru revenirea la proprietatea deplină a statului asupra mass-media private.

Legile propuse ar ridica restricțiile actuale impuse entităților de stat pentru a deveni proprietari de media și deținători de licențe de media. Legea transformă Telekom Serbia, deținută de stat, în „centrul viitoarei mașini de propagandă media de stat”.

Potrivit euractiv.com, până acum, criticile aduse schimbărilor au fost ignorate de statul sârb, deoarece acesta încearcă să-și cimenteze controlul asupra presei înainte de alegerile anticipate din decembrie.

Raportul Parlamentului European din 2023 pentru Serbia a evidențiat că majoritatea aflată la guverrnare a subminat libertatea presei, în timp ce țara a devenit un „adăpost sigur” pentru companiile ruse care răspândesc dezinformarea. Același raport ridică îngrijorări cu privire la finanțarea de către stat a Telekom Srbija, despre care se spune că „oferă companiei un avantaj competitiv nedrept și contribuie la declinul stării mass-media independente din Serbia”.

Observatorii Uniunii Europene urmăresc îndeaproape încercarea de implementare a proiectelor de legi, mai ales că acestea contrazic „Strategia de Dezvoltare a Sistemului Informațional Public în Republica Serbia”, convenită de guvern și de reprezentanții organizațiilor media și ai societății civile și aprobată de UE în 2020.

Organizațiile pentru libertatea consideră că acesta este un pas înapoi pentru Serbia.

O declarație coordonată de Media Freedom Rapid Response (MFRR), un mecanism la nivel european care urmărește, monitorizează și răspunde la încălcările libertății presei și a presei în statele membre UE și țările candidate avertizează că „noile legi subminează încrederea în strategia mass-media și pune întrebări serioase legate de angajamentul guvernului de a îmbunătăți libertatea și pluralismul presei, ca parte a potențialei sale aderări la Uniunea Europeană”.

Legile vin înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Serbia, din 17 decembrie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *