◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Festivalul european de jurnalism și educație mediatică. „Angajamentul informat cu conținutul de presă”

Hub-ul de la Bruxelles al European Broadcasting Union (EBU) va contribui la organizarea unui Festival european de jurnalism și educație mediatică. Se alătură unui consorțiu de șapte organizații europene, cu Centrul pentru Pluralismul Media și Libertatea Media la cârmă, și beneficiază de co-finanțare de la Comisia Europeană.

Festivalul, planificat pentru martie 2024 la Florența, Italia, va adopta o abordare proaspătă și captivantă a alfabetizării media. Acesta își propune să construiască punți între jurnalism și comunitățile de alfabetizare media și public, dând putere tuturor să se implice critic cu conținutul media.

Wouter Gekiere, șeful biroului EBU din Bruxelles, a declarat: „Publicul este inundat de mesaje din o varietate de surse media, unele de încredere, altele nu. Acesta este motivul pentru care alfabetizarea media este esențială. Serviciul public mass-media se află în prim-plan, promovând alfabetizarea media și promovând angajamentul informat cu conținutul media”.

Combinată, mass-media de serviciu public formează cea mai mare redacție de pe continent. În Belgia, RTBF investește în jurnalism de investigație, precum și în jurnalism constructiv și bazat pe soluții, dezvoltând în același timp un instrument de analiză, verificare și certificare a informațiilor, accesibil publicului pe site-ul web al RTBF. RTBF oferă, de asemenea, conținut media de decodare, în special în cazurile de dezinformare și manipulare a informațiilor. În Germania, ARD cu ZDF și Deutschlandradio colaborează la „so geht MEDIEN” pentru a oferi material didactic pentru școlile primare și secundare despre știri false, drepturi de autor și crearea de știri, potrivit ebu.ch. În Franța, France Télévisions se concentrează pe educația media pentru a combate dezinformarea și a stimula gândirea critică în rândul tinerilor prin programe TV, unități de verificare și ateliere educaționale. Ei au lansat un „Tur de Franța pentru educația și informarea media” pentru a dota următoarea generație cu abilități esențiale pentru cetățenia digitală responsabilă.

Mai multe exemple despre implicarea mass-media din serviciul public cu alfabetizarea media pot fi găsite în raportul „Public Service Media: Strengthening Media Literacy”, lansat în timpul Săptămânii globale a alfabetizării media și informaționale.

Consorțiul proiectului include Centrul pentru Pluralismul Media și Libertatea Media (partener principal), AISBL EBU-UER, Federația Europeană a Jurnaliştilor, Asociația Europeană pentru Interesele Telespectatorilor, Journalisme et Citoyenneté, Detectori de minciuni și Savoir*Devenir. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *