◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Parlamentul European a întărit protecția jurnaliștilor în fața SLAPP

Procesele strategice împotriva participării publice – cunoscute sub denumirea prescurtată de SLAPP – sunt cauze legale introduse de persoane sau companii bogate și puternice împotriva jurnaliștilor, grupurilor media sau apărătorilor drepturilor, menite să le intimideze și să le epuizeze resursele. Un număr tot mai mare de SLAPP-uri sunt lansate în UE în fiecare an. Organismele media au atras atenția de mai multă vreme că statele nu sunt foarte grăbite să asigure protecția jurnaliștilor, așa că europarlamentarii au realizat un proiect de raport al Parlamentului European pentru directiva UE care va proteja jurnaliştii de litigiile abuzive și care a fost adoptat de Comisia pentru afaceri juridice.

SLAPP-urile sunt „o formă de hărțuire legală și abuz al sistemului de justiție folosită din ce în ce mai mult de indivizi, politicieni și organizații care încearcă să evite controlul public și să-i descurajeze pe cei care le desfășoară”, a declarat europarlamentarul Tiemo Wölken. El a explicat că scopul principal al inițiativei PE a fost acela de a asigura cea mai largă protecție posibilă pentru țintele SLAPP, adăugând că poziția Parlamentului este construită pe un set de „piloni care să asigure riposta”. O formulă anterioară a proiectului de lege, prezentată în poziția comună a statelor membre convenită la 9 iunie, a fost criticată pentru slăbirea anumitor prevederi și reducerea domeniului de aplicare a directivei. Dar Coaliția Împotriva SLAPP-urilor în Europa (CASE) a declarat pentru EURACTIV că noua poziție a Comisiei pentru afaceri juridice este „un răspuns care oferă ușurare după recenta dezamăgire provocată de guvernele blocului comunitar, care încearcă să diminueze cât mai mult proiectul promițător al Comisiei”.

Textul Parlamentului European urmărește să extindă domeniul de aplicare al directivei, propunând „o înțelegere largă a ceea ce este participarea publicului și o înțelegere largă a ceea ce este „transfrontalier” în Uniunea Europeană”.

Proiectul stimulează, de asemenea, accesul la căi de atac. Textul oferă, de asemenea, un nivel suplimentar de protecție juridică împotriva abuzului de inițiere a litigiilor într-o jurisdicție cu legi slabe privind libertatea de exprimare sau cu costuri judiciare mari.

Parlamentul European va vota directiva în plen pe 11 iulie. (redacția UZPR)

Foto: Mikhail Pavstyuk/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *