◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Noi provocări în fața jurnaliștilor din Hong Kong: intimidarea și hărțuirea legală

La trei ani de la intrarea în vigoare a Legii securității naționale în Hong Kong, o delegație a organizației Reporteri fără frontiere (RSF) a efectuat o misiune pentru a evalua nevoile jurnaliștilor și pentru a consolida programele organizației de asistență de urgență.

Directorul Biroului pentru Asia de Est, Cédric Alviani, și ofițerul de advocacy Aleksandra Bielakowska s-au aflat în Hong Kong și a participat și la o audiere a procesului celor doi foști redactori-șefi ai Stand News, un organism de presă pe care autoritățile l-au închis în 2021. „În ciuda măsurilor severe ale guvernului de a restrânge libertatea presei, Hong Kong încă numără mii de jurnalişti care se străduiesc să ofere ştiri lumii. Această misiune ne-a permis să înțelegem mai bine noile amenințări cu care se confruntă, și anume intimidarea și hărțuirea legală, ceea ce ne va permite să le oferim un sprijin mai cuprinzător”, a punctat Alviani.

Delegaţia RSF s-a întâlnit cu zeci de jurnalişti, corespondenţi străini şi experţi în media locale dintr-o gamă largă de organizaţii. Întâlnirile au evidențiat creșterea presiunii guvernamentale, o dificultate tot mai mare de acces la surse și o creștere îngrijorătoare a autocenzurii. De asemenea, profesioniștii din mass-media și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile guvernului de a consacra prevederi de securitate națională în Legea fundamentală, ceea ce ar face și mai ușoară vizarea vocilor independente.

Aceasta a fost prima misiune efectuată de RSF în Hong Kong din 2019. RSF a dezvoltat un program ambițios de consolidare a capacităților și asistență de care au beneficiat deja peste 500 de jurnaliști din Hong Kong care acopereau China, potrivit rsf.org.

În ultimii trei ani, în conformitate cu noile legi impuse de Beijing, guvernul din Hong Kong a trimis în judecată cel puțin 28 de lucrători media și apărători ai libertății presei, dintre care 13 rămân în detenție. De asemenea, guvernul a închis cu forța cotidianele independente Apple Daily și Stand News, alte șase instituții media neavând altă opțiune decât să se desființeze, din cauza presiunii.

Hong Kong ocupă locul 140 din 180 în Indexul mondial al libertății presei 2023 al RSF. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *