◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Ziua Mondială a Turismului, 
sărbătorită în Covasna

Luni, 25 septembrie 2023, la sala „Cerbul” a Complexului hotelier Căprioara  Spa&Wellness Resort Covasna, de 4 stele, a fost sărbătorită, în avans, Ziua Mondială a Turismului (ZMT). Manifestare organizată de patru ani consecutiv de Turism Covasna S.A., la inițiativa directorului general Narcisa Diaconu – un spirit tânăr și întreprinzător, care a venit cu idei moderne și inovatoare, câștigând prin hotărâre și determinare simpatia și sprijinul echipei cu care lucrează, fapt ce a dus la bunul renume al hotelului.

Inventivă, dornică de schimbare și mânată de dorința de a-și surprinde plăcut colaboratorii, și nu în ultimul rând, publicul, la ediția din acest an, deși a fost dedicată artei, sub genericul „Vernisaj și prezetare de carte”, a reușit să ne uimească și cu prezentarea unui bogat și divers program artistic, spre încântarea invitaților, dar mai ales a publicului prezent în număr surprinzător de mare.

După binecuvântarea dată de preacucernicul părinte Cristian-Anthonio Pintrijel, preot misionar de caritate la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din orașul Covasna, a urmat cuvântul de deschidere în care Narcisa Diaconu a oferit un scurt istoric legat de Ziua Turismului. „La 27 septembrie, cele peste 155 de țări membre ale Uniunii Mondiale a Organizației Turismului, Agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite sărbătoresc în fiecare an Ziua Mondială a Turismului. Celebrarea acestei zile a fost stabilită în cadrul sesiunii OMT din septembrie 1979, în Spania, pe data de 27 septembrie, când se aniversează și adoptarea statului OMT. ZMT a fost sărbătorită pentru prima dată în lume în 1980”. Subliind totodată că evenimentele dedicate Zilei Turismului au scopul de „a atrage atenția opiniei publice asupra importanței de ordin social, cultural, politic și economic, al turismului.” Printre cele 158 de țări membre cu drepturi depline, se află și România aleasă la începutul lunii septembrie 2017, în China, în cadrul celei de-a XXII a ediții a Adunării Generale a Organizațiilor Mondiale a Turismului. „Viața este un voiaj. Deci este foarte important ce vizităm și cu cine călătorim” a mai subliniat tânăra directoare, invitându-ne la o călătorie imaginară în carul alegoric al artei în care ne-au ajutat să urcăm cei cinci invitați ai celei de-a patra ediție a Zilei Turismului sărbătorită la Covasna, pe care o să-i prezint în câteva cuvinte.

Elena Boțan, artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arad, și-a închinat viața artei peste 50 de ani, întrega operă fiind dedicată iconografiei. „Icoana – lumină spre cer” fiind intitulat vernisajul cu care și-a sărbătorit jumătatea de veac ca artist găsindu-și prin pictură calea vieții dar și a sufletului, așa cum a declarat: „drumul cel mai eficient în pictatul icoanei – icoana care reprezintă lumina spre Cer și lumina sufletului artistului.”

Eugen Mircea, artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Iași din 1989. Un tradiționalist al picturii. Multe din tablourile dumnealui surprinzând clădiri vechi, case, livezi, câmpuri și alte peisaje din lumea satului bucovinean. Anul acesta a primit titlul de Cetătean de Onoare al Muncipiului Iași pentru întreaga activitate artistică, prilejuită de împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani.

Georgeta Calcan s-a prezentat ca artist amator, dar are o colecție frumoasă și interesantă de pictură modernă. O pasiune care o relaxează și pe care o numește „terapie prin culoare”. Îndeletnicire care o ajută să se elibere de stresul acumulat după orele grele de muncă petrecute pe holurile hotelului unde lucrează ca administrator (Hotel Covasna). O prezentare frumoasă a avut și Corina Ioana Dițu – auditor și scriitor cu volumul de debut „Stele de gânduri”, care după cum mărturisea, scrie „bucurându-se de oameni și de viață”.

Programul artistic conceput de spiritul tânăr al Directorului General Narcisa Diaconu a cuprins o paletă diversă a manifestărilor în zona artei surprinzând prin emoție, culoare și mișcare, publicul care a fost numeros și receptiv.

Îndrăgita interpretă de muzică populară Alina Oană, din Voinești Covasna, cunoscută publicului covăsnean de pe scena Sântiliei – Nedeia mocănească a voineștenilor, a deschis programul cu două melodii din repertoriul personal. Apoi a urmat Victor Dima – interpret de muzică ușoară. Un apropiat al covăsnenilor cunoscut pentru concertele pline de emoție și dăruire pe care le susține la Campingul „Valea Zânelor” de „vreo cinci ani” de când „acest loc este soarele și aerul meu” după cum a declarat în intervenția sa. Un frumos moment de dansuri sportive ne-au oferit tinerii dansatori Maria Isaia și Matei Diaconu elevi ai Școlii de dansuri de societate si dansuri latino-americane din Brașov. Programul artistic a fost încheiat cu câteva melodii populare interpretate de Cvintetul din Voinești, parte din Corul bărbătesc din Voinesti.

La finalul celei de-a patra ediții a Zilei Turismului, mulțumind echipei care o susține în toate și cu ajutorul căreia a reușit deseori ca „imposibilul să devină posibil”, Narcisa Diaconu a lansat invitația publicului de a viziona expoziția de carte și pictură, să schimbe impresii cu artiștii invitați, și apoi să guste din bunătățurile culinare pregătite cu multă artă de personalul din bucătăria hotelului.

Cum era și firesc, au fost trase și câteva concluzii finale de invitații de onoare.

Attila Kopacz, manager al Centrului de Cultură „Arcuş” din Covasna și Herman Rosner, membru al Consiliului de Administrație al Hotelului Căprioara, prezenți la manifestare, au apreciat „consecvența doamnei director de a organiza un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Turismului”, apreciind totodată și „prezența artiștilor care au dat curs invitației și au dat valoare evenimentului prin lucrări de artă și de spirit”, îmbogățind sufletul prin frumusețe și culoare. Georgeta Dimian – director economic Turism Covasna SA, „un stâlp de nădejde ”, așa cum a numit-o directorul general al hotelului, invitată să spună câteva cuvinte, mulțumind celor care s-au alăturat la manifestarea prilejuită de „Ziua Turimului”, a concluzionat: „deși noi ne ocupăm de sănătatea d-voastră, prin acest eveniment, astăzi am dorit să vă îmbunătățim și sufletul pentru a vă simți tot mai bine la Covasna, pentru a reveni nu doar de Ziua Turismului. Vă așteptăm cu drag.”  Invitație pe care o lansez și eu celor care își doresc odihnă, relaxare și recuperare. Complexul hotelier balnear Turism Covasna S.A. Caprioara SPA & Wellness Resort, Centrul Balnear Covasna & Cerbul, oferindu-le pe toate la un loc în una dintre cele mai importante și frumoase stațiuni balneoclimaterice ale României, binecunoscută pentru aerul curat, bogat în ozon, dar și pentru băile cu apă caldă carbogazoasă și mofete. Situat în centru orașului Complexul hotelier are avantajul, față de celelalte unități hoteliere, de a fi conectat „la prima sursă primară de gaz mofetic și de apă minerală carbogazoasă”, conform paginii oficiale de prezentare.

A fost o ediție frumoasă în care artele și-au dat mâna și s-au completat frumos. Mă bucur că am avut onoarea de a fi invitată la acest eveniment de prestigiu, alături de acești veterani ai artei, prilej cu care am avut ocazia să susțin un scurt recital din cel mai recent volum de poezii Duminică, în octombrie, apărut la Ed. Neuma. Aduc mulțumiri pe această cale, distinselor doamne Narcisa Diaconu și Georgeta Dimian, manageri dedicați la Turism Covasna S.A., pe care le felicit pentru felul cum menageriază activitățile, astfel încât turiștii care vin pentru tratament în stațiune, să plece cu o stare îmbunătățită a sănătății trupești, și prin aceste frumoase manifestări artistice care au darul de a tămădui și a îmbogăți sufletul și spiritul omului. Știindu-se faptul că pentru un trup sănătos este nevoie ca în noi să locuiască și un suflet sănătos. La mulți ani cu bucurii și reușite atât  turismului covăsnean cât și celui național.

 

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

UZPR, Filiala Brașov-Covasna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *