◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.05.2024

Jurnalistul grec de investigație Kostas Vaxevanis și familia sa, agresați fizic de un afacerist vizat de o anchetă de presă

Într-un incident care demonstrează starea jurnalismului din Grecia, reporterul de investigație Kostas Vaxevanis și familia sa au fost atacați verbal și fizic de un om de afaceri al cărui nume a fost menționat într-o listă care conținea aproximativ 2.000 de potențiali evazioniști și care a fost dezvăluită în… 2012. Vaxevanis lua masa cu familia si fiica sa de 8 ani la un restaurant când omul de afaceri s-a apropiat de masă și a început să-l înjure.

Potrivit jurnalistului, atacul verbal s-a transformat în violență fizică. Omul de afaceri a încercat să o lovească pe soția lui Vaxevanis, care avea copilul în brațe, iar când mama ei a încercat să-i oprească atacul, aceasta a fost lovită cu pumnul în față. „Am fost atacat pentru că mi-am făcut treaba. Lista conținea 2.062 de nume de deponenți greci la banca elvețiană HSBC, pe care Christine Lagarde le-a predat guvernului grec pentru a le investiga pentru posibilă evaziune fiscală. Guvernul grec a ascuns apoi lista. Când am expus-o, am primit ordin să fiu arestat. Am fost achitat și am primit două premii internaționale”, a declarat Vaxevanis pentru EURACTIV.

 

A câștigat 100 de procese SLAPP

Faptul că la 11 ani de la publicarea acelei liste, o persoană care figura acolo l-a atacat nu este străin de circumstanțele actuale. „Jurnalismul de investigație a fost vizat de guvernul grec pentru dezvăluirile noastre. Însuși premierul m-a chemat în Parlament, ca și pe alți jurnaliști, pentru dezvăluirile despre scandalul Novartis, iar urmărirea mea era planificată. Personalitățile politice fac în mod constant procese pentru a mă intimida”, a spus jurnalistul.

Lui Vaxevanis i s-au intentat peste 100 de așa-numite „procese strategice împotriva participării publice” (SLAPP) pentru munca sa – și le-a câștigat pe toate. Recent, el a fost achitat după un proces intentat împotriva sa de către fostul ministru al Justiției, Charalambos Athanasiou, pentru că a dezvăluit că oficialul i-a grațiat pe traficanții de droguri.

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, Grecia se află pe locul 107 când vine vorba de libertatea presei și are cele mai proaste performanțe dintre statele membre ale UE.

„Condamnăm atacul laș verbal și fizic asupra lui Kostas Vaxevanis și a familiei sale. În urma plângerii editorului, autoritățile trebuie să aducă rapid făptuitorul în fața justiției. De asemenea, cerem tuturor partidelor politice grecești care se consideră democratice să condamne ferm atacul, cu atât mai îngrijorător cu cât a vizat și familia lui Vaxevanis. Considerăm că este foarte grav faptul că oamenii puternici simt că pot amenința fără rușine jurnaliştii. Politicienii greci și justiția trebuie să precizeze că într-o țară democratică acest lucru este complet inacceptabil”, a declarat Pavol Szalai, șeful Biroului UE/Balcani RSF.

Uniunea Editorilor Ziarelor Atena și principalul partid de opoziție, Syriza, au condamnat atacul. Din guvern, doar ministrul Muncii, Adonis Georgiadis – criticat frecvent de Vaxevanis – a condamnat public atacul. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *