◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Eminescu, un vis în așteptare

Sala multifuncțională a AGIR București s-a dovedit neîncăpătoare, ca o cetate culturală luată cu asalt de epigramiști, jurnaliști, poeți, scriitori, publiciști, actori și iubitori de cultură și artă, cu toții oameni de spirit, simțire românească și sete de cunoaștere și socializare, cu prilejul întâlnirii de lucru a  membrilor „Cercului epigramiștilor” și a decernării premiilor particpanților la Proiectul Cultural Internațional „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2022-2023, organizat sub egida UZPR, de către Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” din Timișoara.

În prima parte a evenimentului epigramiștii de notorietate în  domeniu și-au prezentat recentele producții la care nu au lipsit, desigur, comentariile la subiect, argumentate, dar și cele cu iz de ironie, care au făcut deliciul unei asistențe avizate și cunoscătoare  a fenomenului epigramistic din spațiul bucureștean și nu numai.

Printre protagoniști, premianții Concursului „Eminescu, un vis în așteptare” Secțiunea epigramă cu tema „Eu cu cine (mai) votez” Corneliu Cristescu, premiul I, Ion Bunescu, premiul II, Gheorghe I. Gheorghe, premul II și George Tei, premiul special al juriului. De asemeni, nu uităm a menționa numelor celor ce au dat consistență și savoare aceste întâlniri de excepție – George Corbu, Florin Grigoriu, Petrache Zaharia și a celui ce a fost absent din motive de sănătate, renumitul epigramist Nicușor Constantinescu.

Mulțumesc domnilor Viorel Martin, coordonator Cercul epigramiștilor ingineri – ING -Epigrama, Ganea Hristu, președinte, Clubul „Cincinat Pavelescu” al epigramiștilor din București și Nicolae Vasile, coordonator Cercul scriitorilor ingineri – Literar -ING, pentru sprijinul acordat.

În partea a doua, președintele Asociației Cultural Umanitare „Luceafărul de Vest” Timișoara, Dumitru Buțoi, și organizator, a decernat premiile participanților la concurs, după o scurtă sinteză a acestui Proiect Cultural Internațional de anvergură europeană, sub egida UZPR și recitat din creație proprie în premieră poemul „Eminescu e un cântec” și titlul volumului  dedicat lui Eminescu, în curs de apariție la Editura UZPR.

Premiul I: Marian Nicolae, poezie clasică și religioasă, Florin Grigoriu, premiul special UZPR și Meritul Cultural, Ion Bunescu, premiul III, proză manuscris, premiul revistei „VIP Seniorii” Timișoara și Meritul Cultural, Liliana Badea Cîrstea, premiul III poezie, Târgoviște, Georgian Ionuț Zamfira, poezie, un tânăr despre care cu certitudine vom mai auzi, premiul revistei de cultură „Luceafărul de Vest” Timișoara, Issabela Cotelin, eseu, premiul I. Doina Ghițescu, o doamnă respectabilă a scenei românești, un munte de talent și dăruire, care o viață a fost în slujba iubitorilor de artă și cultură (se) joacă și acum și recită cu emoția copilului ce a desoperit o stea într-un bob de rouă, pentru strădaniile sale a primit „Meritul Cultural” și portretul lui Eminescu, executat de ambasadorul nostru cultural-artistic în lume, Ștefan Popa Popa‘s, ca pe un semn de prețuire și recunoaștere a vocație domniei sale. Diplome de excelență – doamna Andreea Cristea, premiantă prima ediție, și donmul Ganea Hristu.

Menționăm că la Sala AGIR au fost premiați participanții de pe zonele Brașov, Dâmbovița, București, Constanța. Îi reamintim; Mariana Popa Potaisa, Mihai Dragnea, Gabriela Botici, Vasile Didoacă, Ioana Popa, Maria Mucenica, Alexandru Giocioi, George Adrian Itoafă, Constanța. Le vom expedia diplomele prin email ori poștă. Într-o ședință anterioară a Cenaclului „Artă și comunicare”, coordonator Emilia Petrescu, în Sala „Marea Unire” din Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești au primit din partea domnului Paul Romeo Mâinea, membru UZPR Filiala „Mihai Eminescu” Timișoara, diplome: Iulia Dragomir, premiul I și Isabelle Laura Avramescu, premiul II poezie și Ionel Sima-Ștefești, neobosit activist cultural, poet, publicist, fotoreporter, Meritul Cultural.

P.S. Premiile au constat dinr-o diplomă, portret Eminescu, numărul recent 33 al revistei UZPR, revista fanion a presei din România și Cronica Timpului, pe care domnul Nicolae Vasile, membru UZPR, le-a prezentat pe scurt și care ne-a recomandat a lectura un  dialog inedit și emoționant din paginile revistei între strănepoata  lui Eminescu, Marieta Olariu, și colega noastră de breaslă Cristiana Vărășteanu.

Vom lansa în curând pe site-ul UZPR ediția a treia a Concursului Internațional de Creație Literară „Eminescu, un vis în așteptare”. Suntem conștienți că Eminescu merită mai mult, ne vom strădui și suntem convinși că vom reuși în contextul în care avem în continuare sprijinul mediatic al conducerii UZPR și mai nou, cel logistic și material al Filialei „Mihai Eminescu”Timișoara.

Eminescu e un cântec/ Ce se flutură pe zare / Este taina din descîntec / Visul meu în așteptare/ Și surâsu-nfiorat al copilului din pântec./ Eminescu e durerea ce nu doare / Și e spaima dintre șoapte/.Floarea ce-a uitat să mai înfloare / Și Luceafărul de noapte/ Între și-ntre visare./Eminescu este steaua neapusă/ Pe un cer de crizanteme/ Și e cartea de citire pentru țară pentru neam / doar în limba mea tradusă/ Și-i izvorul de iubire și lumină / ce-nflorește prin poeme. Cum primăvara mgurii pe ram/ Eminescu este strigătul dintre viscole și ploi/ Singur în singurătate/ Și credința că doar noi / Mai putem face dreptate / Într-o lume cotropită de ciocoi/ Într-o țară de români și patrioți / Eminescu-i vis de zbor și libertate/ Eminescu suntem toți / Peste zare muguri de eternitate!

„SUNTEM ROMÂNI ȘI PUNCTUM”!

 

Dumitru Buțoi/ UZPR/ Timișoara

Foto: Ganea Hristu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *