◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Adrian Talabă, despre setea
de a scrie poezie

Miercuri, 8 mai, începând cu orele 17:30, în cadrul Salonului literar-cultural „Axis Libri” al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, s-a desfășuat la Casa Artelor din Galați, lansarea volumului de poezii Neostoitele cuvinte, autor Adrian Talabă, membru al Cenaclului „Noduri și Semne”.

Cei prezenți au putut admira și lucrări de pictură realizate de Doina Talabă – denumite Nechitiene, inspirate din lirica lui Nichita Stănescu.

După ce directorul adjunct al Bibliotecii Județene V.A. Urechia, Geta Eftimie a adresat urări de bun venit, criticul literar Adi Secară a invitat pe scriitorul Petre Rău să-și exprime părerea în legătură cu volumul lansat. Acesta, declarându-se prieten al autorului, s-a dovedit a fi un cunoscător al întregii opere a lui Adrian Talabă, pe care, a suținut că l-a urmărit încă din fașă și a fost plăcut impresionat de ambiția și curajul acestuia de fi din ce în ce mai bun.

Aflăm astfel că, primele două volume ale autorului au cuprins, cu precădere, poezii de dragoste, pline de romantism, însă, începând cu volumul al treilea, Adrian Talabă schimbă registrul, devenind mai grav, mai profund, mai sobru, poeziile având pronunțate nuanțe filosofice, cu note aforistice, care invită la meditație, la reflecție. Poeziile sale, puternic metaforice, încep să conțină versuri scurte, trezind mai mult interesul, invitând la o tihnă spirituală, iar titlurile acestora sunt mai atrăgătoare, mai inspirate. Despre artista Doina Talabă (care a bucurat publicul gălățean în repetate rânduri cu grafica, cu picturile sale), criticul literar Petre Rău a precizat că este un mare talent artistic, fiind de apreciat colaborarea poetului Adrian Talabă, cu soția sa, Doina Talabă, in ceea ce privește inspirata grafică integrată versurilor.

Și moderatorul evenimentului a împărtășit aceeași părere despre Doina Talabă, susținând că este un grafician iscusit și mereu o surpriză plăcută. A adăugat apoi, citând-o pe erudita scriitoare Cezarina Adamescu, care a realizat prefața volumului lansat, că Neostoitele cuvinte sunt un veritabil pariu cu destinul, aspect sesizat și de către membrii Cenaclului Noduri și semne. A sugerat, de asemenea, așa cum obișnuiește, un alt titlu pentru volumul lansat: Săgeata lui WILHELM TELL.

A urmat apoi intervenția poetului Adrian Talabă, care, după ce a urat bun venit invitaților și și-a exprimat bucuria că aceștia îi sunt alături, a rostit cu patos câteva din poeziile cuprinse în volumul lansat: Plutiri în văzduh, Scorbura vieții, Un maldăr de nori, Iubiri stângace, Dreptul la uimire – care au demonstrat diversitatea și profunzimea temelor abordate.

La întrebarea adresată de Adi Secară cât de greu sau cât de ușor îi este Donei Talabă pe drumul pe care a apucat, aceasta a răspuns că e mult până începi, că, după aceea, după ce intri în priză, totul decurce de la sine. Iar ideea de a realiza o expoziție Nechitiană aniversară, i-a venit în cadrul Cenaclului Noduri și semne, pentru că iubește poezia lui Nechita, care este o încântare și, cu fiecare citire și recitire, o simți, o vezi și o iubești diferit.

La întrebarea lui Petre Rău cine menține armonia în familie, poezia sau pictura, Adrian Talabă a răspuns că  soția sa a alunecat mai ușor spre poezie, fiind și primul cititor al acesteia. Iar când a fost întrebat de Adi Secară cum a fost întâlnirea cu criticul literar Cezarina Adamescu, atunci când a rugat-o să-i realizeze prefața, Adrian Talabă a confirmat ceea ce știam cu toții, și anume faptul că, la două zile după primirea pdf-ului, scriitoarea a și realizat o bogată și argumentată prefață, oferind din experiența și prea-plinul ființei sale, necondiționat.

 

Criticul literar Petre Rău a mai evidențiat că actualul volum are nuanțe mai pesimiste, degajând o nostalgie a persoanelor înțelepțite, din care nu lipsesc sentimentele de tristețe, de singurătate ale poetului, pe care acesta chiar și le-a asumat, motivând că, timpul trece altfel, de la o vreme.

Poetul Gabriel Gherbăluță, cunoscător al activității literare a lui Adrian Talabă din Cenaclul Noduri și semne, a apreciat evoluția remarcabilă a acestuia, a sugerat un alt final (decât mugur de vers), pentru pentru poemul Cuvântul și a afirmat că îi place în mod deosebit poemul Eternitate (respectiv versul, aștept o eternitate întreagă) și a concluzionat că tristețea prezentă în versurile autorului poate fi confundată cu părerea de rău, cu regretul.

Scriitorul Ioan Avram, coordonatorul Cenaclului Noduri și semne, considerat primul naș literar al lui Adrian Talabă, a conchis despre acesta (părere împărtășită și de către colegii de cenaclu) că este bântuit de dragostea de a scrie poezie și că a înteles că trebuie să iasă din rigorile dulcelui vers clasic, să treacă la versul alb, care îți lasă mai multă libertate de a-ti exprima gândurile, simțirile, trăirile, ceea ce a condus la evoluția acestuia, surprinzătoare și benefică,  în plan literar.

Petre Rău a întărit ideea că poetul Adrian Talabă s-a lepădat de versul clasic, iar primul dintre poemele cuprinse în volumul Neostoitele cuvinte, îmbinând cele doua stiluri (clasic și modern).

O adorabilă doamna din public, Ecaterina Scurtu, prietenă veche și foarte apropiată a soților Talabă, a realizat o radiografie idealist-subiectiva a poetului Adrian Talabă (pe care nu-l bănuia de atâta poezie), exprimându-si regretul că un om care are atâta poezie în suflet, s-a descoperit prea târziu.

Pentru a ne convinge de calitatea volumului lansat, Adi Secară a spicuit, în final, fragmente din cronica extinsă, pe care acesta a realizat-o și a oferit prilejul autorului să mai rostească câteva poeme, ultimul dintre acestea degajând tristețea implacabilitătii trecerii timpului.

După înmânarea diplomelor de excelență celor două personalităti, Adrian și Doina Talabă, de catre reprezentantul bibliotecii, s-a trecut la sesiunea de autografe, poetul Adrian Talabă anunțând o nouă lansare de carte, în scurt timp.

 

         Mioara Baciu/UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *