◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Cum se acumulează bogăția…

Cei șase miliardari români

Țara noastră are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat pe 2 aprilie 2024 de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Țiriac,, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari. UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021. Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari (https://www.stiripesurse.ro/surpriza-colosala-in-topul-forbes-el-este-de-acum-cel-mai-bogat-roman-l-a-depasit-pe-ion-tiriac_3280171.html#google_vignette).

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024. Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024. Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locaţie, în Bacău, iar acum a ajuns la 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari, având în stoc aproximativ 60.000 de produse, de la unelte şi materiale de construcţii până la mobilier şi electrocasnice. Fraţii Pavăl deţin, de asemenea, acţiuni la mai multe companii româneşti cotate la bursă şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganţii cloud Microsoft şi Amazon. Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari. Cu doctorat la Universitatea Carnegy Melon, Stoica locuieşte în Statele Unite. El a fost CEO-ul iniţial al Databricks de la înfiinţarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziţia cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, el este profesor de informatică la UC Berkeley. Stoica a cofondat Databricks alături de şase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.

Pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Cu doctorat la Universitatea Berkeley din California şi absolvent al Universităţii Waterloo, el este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani şi făcea doctoratul la UC Berkeley. Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 şi i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertaţie de informatică a anului. În 2013, Zaharia şi şase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcţii noi, cu inteligenţă artificială, dincolo de Spark.

 

„Conacul din Cer”

O casă a cărei valoare este estimată la 20 de milioane de dolari, a fost înălțată în Bengaluru (India) pe un zgârie-nori cu 33 de etaje (Așa arată ‘Conacul din Cer’! Un magnat indian și-a construit o super vilă pe un zgârie-nori, dar este posibil să nu apuce niciodată să locuiască în ea (stiripesurse.ro), postat pe 15 martie 2024): numită și „Conacul din Cer”, spectaculoasa construcție a fost proiectată pentru omul de afaceri Vijay Mallya, care a fugit în Marea Britanie după ce a fost acuzat de presupuse infracțiuni financiare.

Situat deasupra unui complex de apartamente de lux, „Conaciul din Cer” are suprafața de 4.000 de mp, două etaje, un heliport, grădini luxuriante, o piscină ”infinită” și o punte de vizionare la 360 de grade.

 

Gautam Adani

Cel mai bogat indian, Gautam Adani – are o avere de 100 miliarde de dolari – este din nou în vizorul anchetatorilor americani (https://www.stiripesurse.ro/bogat-indian-procurorii-mita_3263007.html, postat pe 17 martie 2024): Statele Unite şi-au extins investigaţia asupra grupului indian Adani pentru a se concentra asupra comportamentului fondatorului său, Gautam Adani, şi pentru a stabili dacă este posibil ca firma sa să se fi implicat în dare de mită. Procurorii fac cercetări pentru a stabili dacă o entitate Adani sau persoane legate de companie, inclusiv miliardarul Gautam Adani, au fost implicate în plata unor oficiali din India pentru un tratament favorabil în cadrul unui proiect energetic, se arată în raport, citând persoane cu cunoştinţe directe despre acest subiect.

Biroul procurorului american pentru Districtul de Est din New York şi unitatea pentru fraude a Departamentului de Justiţie din Washington se ocupă de anchetă şi analizează, de asemenea, compania indiană de energie regenerabilă Azure Power Global. ”Nu avem cunoştinţă de nici o investigaţie împotriva preşedintelui nostru”, a declarat Adani Group. Acţiunile şi obligaţiunile Adani Group au cunoscut o vânzare masivă la începutul anului 2023, după ce vânzătorul în lipsă din SUA, Hindenburg Research a publicat un raport care susţinea practici de guvernanţă necorespunzătoare, manipularea acţiunilor şi utilizarea de către grup a paradisurilor fiscale.

 

Richard Branson

La finalul lunii martie 2024, miliardarul britanic Richard Branson, în vârstă de 73 de ani, şi-a prezentat evaluarea şcolară din urmă cu 65 de ani, din care rezultă că avea o memorie slabă, o activitate sub standarde la Limba Franceză, iar la Limba Engleză era foarte ”rămas în urmă”, în special la ortografie şi citire, concluzia raportului fiind că nu considera de loc plăcută învăţătura (https://www.stiripesurse.ro/in-scoala-era-vazut-drept-prostul-clasei-acum-are-o-avere-de-peste-4-miliarde-de-dolari_3277591.html): ”Să merg la şcoală cu dislexie nediagnosticată nu a fost de loc distractiv, dar mă bucur că nu am lăsat-o să-mi zdrobească ideile măreţe. Sper că acest lucru va inspira pe oricine ar putea avea dificultăţi la școală chiar acum. Am dat peste aceste rapoarte şcolare din vacanţa de Paşte, de acum 65 de ani. Mi s-a părut foarte potrivit să aflu că eram „foarte înapoiat” la ortografie şi citit – în timp ce mă pregătesc să-mi lansez cartea audio săptămâna viitoare!”, iar postarea continuă astfel: Studii clasice: „Foarte pasionat, dar handicapat de o memorie slabă. Unele progrese”; Matematică: „În prima jumătate a trimestrului a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a muncii sale, dar odată ce a început să treacă la elemente cu adevărat noi, interesul său s-a redus, iar standardul său a scăzut”; Franceză: „O uşoară îmbunătăţire în acest trimestru, dar activitatea lui este încă sub standard”;

Engleză: „Este încă foarte rămas în urmă la această materie, în special la ortografie şi citire – este necesar să exerseze constant la aceasta din urmă”; Desen: „Dacă ar avea puţină grijă, ar putea fi bun”.

Concluzia raportului este că Richard Branson nu considera deloc plăcută învăţătura, însă disponibilitatea sa de a coopera era de un real ajutor în acumularea cunoştinţelor de bază. Sir Richard Charles Nicholas Branson este azi om de afaceri, investitor şi filantrop britanic. În anul 2011, Branson era al cincilea cel mai bogat om din Regatul Unit, cu o avere de aproximativ 4,2 miliarde dolari. Este fondatorul Virgin Group, care controlează peste 400 de companii…

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *