În urmă cu 125 de ani, la data de 29 iulie 1895 s-a născut la Bârlad Victor Ion Popa (m. 30 martie 1946), prozator, dramaturg şi regizor. A fost unul dintre primii colaboratori permanenţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune. Răspunzând invitaţiei conducerii Radiodifuziunii de a prelua „grijile” teatrului radiofonic, el este cel care va deschide drumul „teatrului de auzit”, angajându-se deplin, din 1929, atât în configurarea repertoriului, cât şi în personalizarea noii formule sonore.
Piesele sale alternează între tabloul idilic care face sa dispară contradicţiile realităţii şi drama sumbră, cu referire de critică socială, cu final ce alunecă spre tragic. Victor Ion Popa a considerat că piesele sale au nevoie de cultivarea tradiţiei patriarhale, respectiv de combaterea arivismului şi a prostiei. Din variata sa creaţie dramaturgică se desprind câteva lucrări care relevă preocuparea pentru dramă şi pentru comedia sentimentală: Ciuta, Take, Ianke şi Cadîr, Muşcata din fereastră.
„Creator polivalent, V.I. Popa a făcut gazetărie (fondând și conducând reviste), în articolele lui dominantă fiind preocuparea pentru teatru. A scris articole teoretice, a practicat cronica dramatică. A manifestat o înzestrare pentru desenul cu linii deformate caricatural; a susținut în presă o cronică plastică. S-a făcut cunoscut și ca prozator, prin nuvele și povestiri, dar mai ales prin romane (Velerim și Veler Doamne, Sfârlează cu fofează) și biografii romanțate (Maistorașul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu). În memoriile lui, E. Lovinescu, supralicitând, îl vede ca pe un «om al Renașterii».” – Nicolae Havriliuc, „România literară”.
Teatrul Național Radiofonic: Take, Ianke și Cadîr de Victor Ion Popa. Adaptare radiofonică de Mihai Zirra. Regia artistică: N. Al. Toscani. În distribuţie: Ştefan Ciubotăraşu, Jules Cazaban, Ion Manta, Carol Kron, Octavian Cotescu, Anca Vereşti, Virginia Stoicescu. Regia de studio: Constantin Botez. Regia tehnică: Ion Mihăilescu. Înregistrare din anul 1960.