◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

UZPR continuă proiectul
SCRIITORI din GENERAȚIA 2000

S-au încheiat primele două volume din Proiectul SCRIITORI din GENERAȚIA 2000. O parte dintre prezentări au fost publicate în revistele Literar ing, Cronica Timpului, Bogdania, Cronos, Amprentele sufletului etc. și apoi au fost adunate în cele două volume intitulate „Enciclopedia SCRIITORI din GENERAȚIA 2000”. Acestea au fost publicate la Editura UZP, având în vedere susținerea de care s-a bucurat proiectul din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), personal a președintelui de atunci al acesteia, Doru Dinu GLĂVAN (Dumnezeu să-l odihnească), care a dispărut dintre noi cu mai puțin de o lună înainte de finalizarea volumului II. Îi dedicăm această realizare a colaboratorilor săi. Continuarea proiectului se bucură de sprijinul actualului președinte al UZPR, Sorin STANCIU.

Cele două volume au fost elaborate de colective semnificative, formate în majoritate din membri ai UZPR, Uniunii Scriitorilor din România (USR) sau Ligii Scriitorilor din România (LSR). La primul volum au lucrat: Nicolae VASILE (UZPR, coordonator), Mihai STAN (USR, UZPR, Târgoviște), Antoneta RĂDOI (UZPR), Ionel MARIN (LSR, UZPR, Focșani), Victor PETRESCU (USR, UZPR, Târgoviște), Nicolae TOMA (UZPR, Timișoara), Geo CĂLUGĂRU (USR, UZPR), Gheorghe A. STROIA (LSR, UZPR, Adjud), Eugenia DUȚĂ, Cristian Petru BĂLAN (USR, SUA), Nicu DOFTOREANU (UZPR), Mariana GURZA (LSR), Nicoleta LEPĂDATU (LSR, Adjud), Viorel MARTIN (USR, UZPR), Viorica POPESCU-COJOCARU (LSR, Brașov), Ion POPESCU-TOPOLOG (USR, LSR, Brașov), Al. Florin ȚENE (LSR, UZPR, Cluj-Napoca) și Victor ATANASIU (UZPR), autorul prefeței. La volumul al doilea și-au adus contribuția: Nicolae VASILE (UZPR, coordonator), Antoneta RĂDOI (UZPR), Mihai STAN (USR, UZPR, Târgoviște), Gheorghe A. STROIA (LSR, UZPR, Adjud), Geo CĂLUGĂRU (USR, UZPR), Milen BADRALEXI, Ionel MARIN (LSR, UZPR, Focșani), Nicolae TOMA (UZPR, Timișoara), Ion CIOCANU (Republica Moldova), Eugenia DUȚĂ, Eugenia ENESCU-GAVRILESCU (UZPR), Viorel MARTIN (USR, UZPR), Grigore MÂINEA (UZPR, Timișoara), Camelia OBREJA (SSR), Victor PETRESCU (USR, UZPR, Târgoviște), Gheorghe ȚICLETE (UZPR) și George Toma VESELIU (USR, UZPR), autorul prefeței.

Cele două volume reprezintă și o impresionantă realizare tipografică al Cormina Print, având format A4, coperți cartonate, hârtie de bună calitate și fotografii color. Conținutul acestora, 684 pagini pentru volumul I, respectiv, 536 pagini pentru volumul II, are o importantă reprezentativitate, cuprinzând 15 grupări literare (9 din București, restul din județele Dâmbovița (2), Vrancea (2) și Cluj, Timiș câte una) și 125 de scriitori din: România (București și județele Alba, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vrancea), Canada, Germania, Republica Moldova și SUA.

În prezent se află în lucru volumul III, din care s-au realizat deja 20 de profiluri de autor și prezentarea unei grupări literare. Lucrarea se realizează în același sistem flexibil, dând fiecărui scriitor posibilitatea să decidă dacă aderă sau nu la acest proiect, fără a mai fi necesară încadrarea într-o disciplină de grup, astfel: 1. Grupările literare, conținând asociații, fundații, edituri, reviste, site-uri, cenacluri, saloane literare etc. vor avea posibilitatea să apară în lucrare printr-o prezentare proprie care să nu depășească 15 pagini, format A4, Verdana 11, distanța dintre rânduri 1,15. 2. Autorii vor fi cuprinși în lucrare printr-un profil critic de autor, realizat și asumat (semnat) de un alt realizator deja consacrat. Realizatorii de profile de grupări literare și de autori vor apare în volumele care vor fi publicate, în lista de autori a acestora. Deci, profilul de autor nu este o autobiografie, ci o prezentare din partea altei persoane: critic, istoric, conducător de revistă, conducător de grupare literară, director de editură etc. Profilul de autor va cuprinde: o fotografie bust a autorului. Aceasta trebuie să aibă o calitate suficientă pentru a fi acceptată pe motorele de căutare online, fără de care audiența ar fi scăzută, concret, să fie în format jpg, cu dimensiunea de minim 500 KB;  adresa de e-mail a autorului și a realizatorului profilului de autor și a celui prezentat; o scurtă prezentare biografică, de maximum o jumatate de pagină; lista cărților literare publicate. Condiția de eligibilitate este ca autorul să fi publicat minim 3 cărți, dintre care majoritatea să fi fost editate după anul 2000. Nu se iau în considerare cărțile din alte domenii neliterare: tehnice, științifice etc.

Extrase din recenzii literare referitoare la opera autorului – acestea nu trebuie să cuprindă mai mult de 500 de caractere, cu menționarea completă a surselor (carte, revistă, titlu carte sau articol, editură, locul și anul de apariție etc.) – Extrase din opera autorului. Dacă acestea se preiau din anumite publicații, nu trebuie să cuprindă mai mult de 500 de caractere, cu menționarea completă a surselor (carte, revistă, titlu carte sau articol, editură, locul și anul de apariție etc. Dacă sunt preluate din arhiva personală a autorilor, pot depăși această limită.

Încadrarea autorului în diferite curente, tendințe etc. Prezentările grupărilor literare și profilurile de autor, după redactarea în formatul stabilit de echipa de realizare a proiectului, vor fi postate pe site-ul deschis pe WordPress, www.revistedecultura.com, fără niciun cost din partea autorilor sau a grupărilor literare respective. Profilul critic de autor trebuie să nu depăsească 10 pagini format A4, Verdana 11, distanța dintre rânduri 1,15. Nu se vor lua în considerație înșiruirile de cărți, antologii, articole, comunicări etc. gen CV-literar, fără a se respecta structura de mai sus. Realizatorii profilelor de autor din volum vor fi reuniți în Colectivul de realizare, care va fi tipărit la începutul volumelor, în ordinea amplorii contribuțiilor acestora. Toate celelalte problem – tehnoredactare, corectură, editare etc. – vor fi realizate de colectivele de la Literar ing și Editura UZP. După ce se adună sufieciente prezentări de grupări literare și profiluri de autor, se vor tipări volumele enciclopediei. Cheltuielile generale, inclusiv pentru depozitul legal, vor fi suportate de realizatorii proiectului. Grupările literare și autorii care vor dori să cumpere un număr de volume se vor adresa Editurii UZP și Librăriei AGIR. Detaliile procurării volumelor vor fi transmise pe adresele de e mail trimise odată cu profilurile de autor.

Proiectul deschis Enciclopedia SCRIITORI din GENERAȚIA 2000 este un proiect al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), prin Filiala Cronica Timpului și Editura UZP.

 

Nicolae Vasile

2 comentarii pentru “UZPR continuă proiectul
SCRIITORI din GENERAȚIA 2000

  1. Sunt bucuros și solidar cu ziariștii care scriu nu numai la gazete, care sunt activi în emisiunile radio-tv, ci și pentru că au o neodihnă în plus: scriu proză, poezie, eseuri, scriu în alte genuri publicistice. Mă bucur pentru prietenul meu Ionel Marin, care, pe banii luni, ține în Viața Revista BOGDANIA.

  2. ”O parte dintre prezentări au fost publicate în revistele Literar ing, Cronica Timpului, Bogdania, Cronos, Amprentele sufletului etc.”
    La capitolul ETC, poate… ar fi trebuit trecut, zic, și Convorbiri literar-artistice -revista pe care o tipărsc din bani proprii, cu enorme sacrificii personale- în care au fost publicate 34 de Profiluri de autor – întocmite de mine, Antoneta Rădoi, cu osteneală multă(citind peste 100 de cărți ale autorilor, cât și ”kilograme” de cronici și alte materiale primite de la autori, din care a trebuit să extrag esențialul și să-l ”căprăresc” într-o rostuaială), cu multă dăruire- pentru Enciclopedia Scriitori din Generația 2000, vol I și II. Mulțumesc și iertați!
    Antoneta Rădoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *