◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Studiu. Extracția apei a deviat axa Terrei

Setea oamenilor pentru apele subterane a absorbit atât de mult lichid, încât afectează înclinarea Pământului, potrivit unui nou studio publicat în revista Geophysical Research Letters.

Apele subterane furnizează apă potabilă pentru oameni și animale și ajută la irigarea culturilor atunci când ploaia este rară. Dar noua cercetare arată că extracția persistentă a apei subterane pe parcursul a mai mult de un deceniu a schimbat axa pe care se rotește planeta, răsturnând-o spre est cu o rată de aproximativ 4,3 centimetri pe an. Această schimbare este chiar observabilă pe suprafața Pământului, deoarece contribuie la creșterea nivelului mării la nivel global, arată autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, profesor la departamentul de educație în știința Pământului de la Universitatea Națională Seoul, din Coreea de Sud, într-un comunicat de presă: „Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apei subterane are de fapt cel mai mare impact asupra devierii polului de rotație”.

Fluxul și refluxul schimbărilor sezoniere este legat de unghiul axei de rotație a planetei și, de-a lungul timpului geologic, o axă deviată ar putea afecta clima la scară globală, a spus Surendra Adhikari, cercetător la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA.

Între 1993 și 2010, perioada examinată în studiu, oamenii au extras peste 2.150 de gigatone de apă subterană din interiorul Pământului, mai ales în vestul Americii de Nord și nord-vestul Indiei, conform estimărilor.

Orice schimbare de masă pe Pământ, inclusiv presiunea atmosferică, poate afecta axa sa de rotație, a declarat Seo pentru CNN. Dar schimbările de axă cauzate de schimbările presiunii atmosferice sunt periodice, ceea ce înseamnă că polul de rotație rătăcește și apoi revine la poziția sa anterioară, a explicat Seo.

Redistribuirea apelor subterane a înclinat axa de rotație a Pământului spre est cu mai mult de 31 de inchi (78,7 centimetri) în puțin mai puțin de două decenii, potrivit modelelor cercetătorilor.

Extracția masivă a apelor subterane nu epuizează doar o resursă valoroasă; noile descoperiri demonstrează că această activitate are consecințe globale. „Am afectat sistemele Pământului în diferite moduri. Oamenii trebuie să fie conștienți de asta”, a spus Seo. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *