◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Festivalul Drapelului, la Comarnic

Într-atât de puține sunt manifestările ce respectă istoria  și tradițiile noastre încât atunci când descoperi un asemenea eveniment inima-ți tresaltă de bucurie!

Ajuns la ediția a doua, „Festivalul Drapelului” de la Comarnic s-a născut din colaborarea între doi patrioți, oameni care  în egală măsură iubesc muzica și sunt atașați de aceste locuri, Marin Mândrilă, președinte al cunoscutei companii Mari Vila, și primarul, aflat la al doilea mandat, Sorin Nicolae Popa.

Evident, festivalul este legat de sărbătorirea Zilei Drapelui Național, devansată puțin pentru a fi programat la sfârșit de săptămână, dar a coincis, fericit, cu altă sărbătoare frumoasă, cea a Iei Românești, așa încât bună parte din participanți a venit înveșmântată ca atare.

 După „încălzirea” (inutilă, dată fiind canicula de pe stadion!) făcută de talentați artiști locali, prezentați de actorul Gabriel Fătu, a urmat emoționantul moment, transmis în direct la Realitatea TV, al slujbei oficiate de un sobor de preoți și al sfințirii drapelului înălțat pe un catarg înalt, în timp ce binecunoscuții interpreți Alina și Romeo Negoiasă (Alesis) au dat viață Imnului Național.

Trebuie spus că înafara acestui drapel va fi montat un altul pe o culme din apropierea orașului, care, grație unui sistem de LED-uri, va fi luminat permanent.

Scena profesionistă a permis urmărirea unor show-uri atractive și nu e de mirare, fiindcă de sunetul, de efectele și de luminile de mare calitate au răspuns doi muzicieni locali apreciați, Andrei Păunescu (DJ Pău)  și Marius Baradache.

Acesta din urmă, acordeonist, este absolvent al Facultății de muzică din Brașov, fiind liderul formației în care cântă alături de mama sa, Irina, apreciată solistă vocală. Așa cum de altfel au mărturisit, pentru artiștii amatori, aflați la început de drum, a fost o șansă uriașă aceea de a evolua în premieră pe o asemenea scenă mare, în fața unui numeros public, fie că a fost vorba de talentați interpreți folk, de muzică ușoară sau populară (Natalia Bulei, Jessica Staicu, Giulia Moacă), fie de ansambluri în toată regula.

În această categorie intră ansamblul „Floricica”, ce ține de asociația „Zestrea Carpaților” (instruit de prof. Adriana Bălănică) – în parteneriat cu Clubul copiilor „Martha Bibescu” – sau ansamblul „Brâu muntenesc” din Ploiești, cu participarea vocală a ansamblului „Ciobănașul de la munte”, coordonat de Adriana Deaconu.

 Trecând în zona profesionistă, o plăcută surpriză a constituit-o formația Party Mode din Brașov, condusă de bateristul George Parâng, originar din Comarnic, cu reluări inspirate ale unor șlagăre românești (îndeosebi cele lansate de Loredana Groza) și internaționale aduse la microfon de cei doi soliști vocali, dintre care unul și trompetist.

Electrizantă și așteptată de sutele de tineri rămași pe stadion până târziu a fost prestația la nivel de… Neversea sau Untold, care a însoțit și formidabilul foc de artificii, a popularilor DJ Nyko și DJ Pău, contaminanți prin energie.

Marin Mândrilă este în egală măsură un pasionat susținător al artiștilor și promotor al numelor valoroase din aria genului, atât în diverse festivaluri, cum este cel de față, cât și în concertele de la hotelul bucureștean Mari Vila. Așa încât au răspuns invitației sale artiști de mare valoare și popularitate.

 Alina și Romeo Negoiasă (Alesis) au cântat câteva dintre cele mai cunoscute titluri ale lor, cum ar fi „Mi-e dor de Bucureștiul de-altădată”, dar și-au și promovat piesele de pe viitorul disc. Iar a treia lor apariție, socotind și interpretarea imnului, a fost, în câteva refrene memorabile, alături de bunul lor prieten Paul Surugiu-Fuego. Acesta, elegant ca de obicei, în ciuda caniculei, și-a dovedit încă o dată popularitatea uriașă, recitând, înlănțuind titlurile sale celebre sau emoționând până la lacrimi cu sfatul muzical dat celor prezenți, prin piesa ”Casa părintească nu se vinde”.

Cu puține zile înaintea recitalului de la Comarnic, Paul Surugiu-Fuego fusese ovaționat de 5000 de spectatori la Chișinău, cu ocazia spectacolului aniversând 30 de ani de carieră (pe care îl va relua la toamnă la Sala Palatului, în București), dar asupra acestuia vom reveni.

Pe romanticul Gabriel Dorobanțu era cât pe-aci să-l includem la secțiunea „artiști locali”, având în vedere că locuiește la doi pași, la Cornu! La cererea insistentă a publicului, n-a putut ocoli niciunul din cântecele sale de succes, iar dacă tot au șuierat trenurile de câteva ori pe linia ce trece chiar pe lângă stadion (probabil mecanicii aflaseră că e acolo!), a provocat publicul să intoneze alături de el șlagărul iconic compus de Dumitru Lupu, „Mai vino iar în gara noastră mică”.

Dezlănțuit, ca de obicei, cu experiența turneelor pe care le susține pe pământ american, Adrian Enache la rândul lui a pus la loc de cinste melodia triumfătoare cândva la Mamaia, „Doar o singură noapte”, de Andrei Kerestely.

Audiența lui este în continuă creștere în urma aparițiilor în reclamele farmaciilor Catena, în postură de gazdă a unui show duminical de divertisment la Național TV sau de animator al propriului podcast, „Laivu lu  Enache”. Recitalul său de la Comarnic ni l-a înfățișat într-o frumoasă colaborare scenică – duet cu tânărul Rareș Varniote.

 

Octavian Ursulescu

(ultima-ora.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *