◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Ziua Mondială a Știrilor.
Jurnaliștii nu se opresc niciodată

Ziua Mondială a Știrilor (28 septembrie) este o campanie globală de amplificare a puterii și impactului jurnalismului bazat pe fapte. Dar o zi nu este de ajuns.

Giganții rețelelor de socializare deturnează veniturile din publicitate, atât de necesare, schimbând modelele tradiționale de finanțare care susțineau publicarea ziarelor și difuzarea TV. Presa este „strânsă” în tot mai puține mâini, jurnaliștii și lucrătorii mass-media se confruntă cu niveluri tot mai mari de abuz, sunt hărțuiți cu procese de calomnie, arestați în numele „siguranței naționale”, ascultați cu programe-spion ilegale chiar de către reprezentanții autorităților care ar trebui să le garanteze drepturile, subminați de politicienii care îi insultă zilnic și îi persecută sistematic, afectați de declinul presei, care a generat concedieri în masă. Toate acestea dacă undeva în lume nu sunt uciși, aproape zilnic, indiferent dacă relatează din state aflate în război sau încearcă să demaște carteluri ori politicieni corupți.

Chiar și așa, de Ziua Mondială a Știrilor este poate mai pregnant ca oricând, pe de o parte, câtă nevoie este de presa care informează obiectiv și imparțial, iar pe de altă parte de câtă reziliență dau dovadă oamenii care au ales această cale profesională – niciun efort nu este prea mare, nicio relatare în folosul publicului neimportantă, niciun risc de neasumat.

Despre situația grea a jurnalismului în toată lumea – și pericolul major pentru democrație pe care îl implică acest declin – atrag atenția organizațiile de apărare a drepturilor jurnaliștilor și pentru libertatea presei, în fiecare zi; dincolo de toate, jurnaliștii „de la firul ierbii” nu se plâng și nu se opresc.

De Ziua Mondială a Știrilor, oricine se poate opri o clipă să-și imagineze un scenariu: ar deschide telefonul mobil, televizorul sau radioul și jurnaliștii ar fi absenți… O lume fără știri profesioniste, de la cele mai banale la cele mai grave, este un scenariu suficient de terifiant încât în fiecare zi lupta pentru jurnalism să continue, așa cum continuă lupta jurnaliștilor pentru adevăr.

Astăzi nu mai este suficient să vorbim despre importanța știrilor, acum este momentul să luptăm pentru ele; fiecare și împreună. Cumpărați un ziar, abonați-vă la un site de știri sau urmăriți una dintre numeroasele mass-media de încredere. Lupta pentru jurnalismul profesionist și informarea avizată este lupta pentru dreptul tuturor de a ști ce se întâmplă. (Roxana Istudor)

Foto: Niek Verlaan/Pixabay

Un comentariu pentru “Ziua Mondială a Știrilor.
Jurnaliștii nu se opresc niciodată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *