◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Revista „Bacăul eroic”. Prin lumina sufletului 

Uneori, publicațiile care îmi trec prin lumina ochilor mi se adâncesc apoi, aproape concomitent, în cea a sufletului. Alunecă suav, asemenea unui curcubeu dinspre momentul primului semn de cucerire a seninului către întronarea acestuia peste împărăția oricăror nori. Și se așază în spațiul cucerit de senin cu o anume căldură. Despre aceasta îmi dau seama pe măsura scurgerii timpului, constatând că, de cele mai multe ori, ele și rămân acolo, în această lumină specială care este cea a sufletului. Se înrădăcinează așezându-se temelie la bucuriile așteptărilor dinspre ținutul frumosului. Între ele se situează, de ceva vreme, și „Bacăul eroic”, revistă a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Bacău.

Asemenea numerelor precedente, pe care am avut privilegiul să le parcurg în câteva ocazii, mă bucură și cel care poartă emblema sărbătorească a unui 25 întregitor prin creație publicistică, echilibru tematic și stilistic, devenind inspiratorul rândurilor de față. Rânduri care vor să vorbească despre o anume armonie, acel gen de așezare a stărilor de fapt în matricea drumului către împlinire. Despre acea armonizare a echipei care se regăsește întotdeauna în armonia reușitei. Într-o veritabilă alianță cu limba română, colectivul redacțional coordonat de Dănuț Voicu, director, și Cristinel-Dumitru Aioanei, redactor-șef, se află în continuă ofensivă cu autosuficiența și ignoranța. Îmbrăcând copilul pasiunii lor jurnalistice în haina respectului profund pentru valori, tradiții, trecut eroic, ei se înscriu exemplar în marea oștire a luptătorilor dintotdeauna pentru propășirea neamului. Sumarul informațiilor cu care ne înarmează, alese din bogăția celor cu care avem a ne mândri fără încetare, fac din BACĂUL EROIC un erou în bătălia prezentului pentru a ne construi un viitor sigur, demn în marea familie a popoarelor lumii. 

În urma lecturării e lesne de înțeles că revista nu este doar o revistă altfel. Ea este mai ales un alt fel de a face publicistică patriotică și culturală. Incursiunile în trecutul din care ne veghează înaintașii, conexiunile cu prezentul, cultivarea nădejdii în viitor sunt tot atâtea îndemnuri la a ne iubi patria. Să încercăm a privi mai atent, întotdeauna, în adâncul nostru, par a ne încuraja paginile ei bine documentate și bogat ilustrate. Pentru a ne căuta și a ne desluși, astfel, cu venerație ziditoare, rădăcinile. Căci (și) de acolo ne poate veni salvarea, determinarea necesară, izbăvitoare chiar, de a dori să fim ce-am fost și mai mult decât atât! 

 

Firiță Carp 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *