◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Nature Crime Alliance.
Jurnaliști de investigație din 80 de țări relevă infracționalitatea legată de mediul înconjurător

Crimele împotriva naturii constituie una dintre cele mai prospere economii ilicite din lume, provocând devastare și distrugere asupra oamenilor și planetei. Nature Crime Alliance s-a lansat oficial ca „o nouă abordare multisectorială pentru combaterea formelor criminale de exploatare forestieră, minerit, comerț cu animale sălbatice, conversie a terenurilor, infracțiuni asociate cu pescuitul și activitățile ilegale cu care acestea converg, iar din această alianță internațională fac parte, la loc de frunte, jurnaliștii de investigație. Fondatorul Mongabay, Rhett A. Butler, explică: „Am decis să ne alăturăm alianței pentru noi că credem cu tărie că jurnalismul poate contribui la rezultate din lumea reală, subliniind semnificația naturii, încurajând responsabilitatea, alertând cu privire la distrugerea mediului și inspirând oamenii să lucreze la soluții. În special pe frontul criminalității naturii, credem că relevarea corupției și influenței nejustificate care conduc la degradarea mediului poate deschide calea pentru politici mai eficiente în ceea ce privește gestionarea resurselor natural”.

Peste 20 de parteneri s-au reunit pentru a înființa Nature Crime Alliance. Această inițiativă caută modalități diverse de a ajuta la abordarea activităților ilegale care lasă lumea naturală un loc mai sărac.

 

Guverne, ONG-uri, grupuri ale societății civile, popoare indigene, comunități locale

Acoperirea globală cu privire la aceste probleme este susținută de jurnaliști locali care relatează din prima linie în aproximativ 80 de țări.

Până acum, anchetele jurnalistice au scos la lumină subteranele proiectului Tanah Merah, din provincia Papua, din Indonezia, care a condus la crearea unei comisii parlamentare speciale care a revocat certificarea unei fabrici de cherestea care aprovizionează cu lemn din concesiuni; investigația Mongabay-Brasil privind utilizarea ilegală a terenurilor și daunele aduse mediului în sectorul brazilian de ulei de palmier a oferit dovezi pentru ca Ministerul Public Federal să tragă la răspundere o companie de ulei de palmier pentru contaminarea apei într-o rezervație indigenă din Amazon; au fost devoalate activitățile Dalian Ocean Fishing, una dintre cele mai mari firme de pescuit de ton din China, cu operațiuni extinse ilegale de prindere a rechinilor în apele internaționale la o scară fără precedent, iar ca urmare, SUA au impus sancțiuni.

Potrivit news.mongabay.com, Nature Crime Alliance cuprinde guverne, agenții de aplicare a legii, organizații internaționale, grupuri ale societății civile, apărători de primă linie, inclusiv popoare indigene și comunități locale, donatori și sectorul privat. Fiecare membru aduce o contribuție unică. Relatarea obiectivă completează obiectivele alianței. (redacția UZPR)

Foto: Markus Spiske/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *