◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

A 26-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu” – 27 august-24 septembrie 2023. „Generozitate prin muzică ”

Foarte curând, gongul va anunța startul celei de a 26-a ediții a Festivalului „George  Enescu”, desfășurat sub motto-ul „Generozitate prin muzică” pentru că muzica împlinește și acest dar de remediu spiritual, un remediu necesar benefic în timpuri atât de tulburi, atât de agresive, violente ce se cer atenuate  prin participare la acte de cultură și nu în ultimul rând cu referire, fără îndoială la dăruirea lui Enescu pentru a face lumea mai bună, mai înțeleaptă și echilibrată.

Conferința de presă a fost organizată în holul de la etaj al Sălii Palatului, cu participarea Alexandrei Gălan, purtător de cuvânt și moderator, Cristina URUC , Manager interimar Artexim, Raluca Turcan Ministru al Culturii Cristian Măcelaru director artistic al festivalului, Gauthier Capuon solistul concertului de deschidere, Nicușor Dan Primarul Capitalei, reprezentanții SRTV și ai SRR.

Maestrul Cristian Măcelaru, actualmente director muzical al Oechestrei Naționale a Franței și director principal al Orchestrei din Köln mărturisește bucuria de a fi director artistic al festivalului, Enescu menționează unele noutăți pe care festivalul acestei ediții îl aduce 4 concerte cu povești pentru copii și familiile lor ce se vor desfășura la Teatrul Odeon. Este o inițiativă  binevenită ca și în festival să fie prezentă grija pentru educația muzicală începând de la vârste fragede, pregătind parcursul vieții în respect pentru armonie și valoare prin practici interpretative. In sală este prezent și maestrul Marin Cazacu director al Filarmonicii George Enescu el însuși fondator al Orchestrei Române de tineret și susținător fervent al educației muzicale și promovării tinerelor talente.

Noul director artistic al Artexim Dna Cristina Uruc compozitoare și apropiată de  Festivalul  Enescu prezintă în cifre anvergura acestuia : participarea a 3500 de artiști, 120 de concerte din care 90 în București, dar și în marile orașe din țară.

Îi revine d-nei ministru al Culturii, Raluca Turcan, a menționa efortul depus pentru ca în pofida actualei Ordonanțe restrictive asupra cheltuielilor să fi existat deplină înțelegere ca festivalul să nu sufere modificări ale cheltuielilor preconizate, prin efortul concertat al instituțiilor publice dar și private. In semn de omagiu pentru îndelungata activitate desfășurată  pertinent și cu deplină conștiinciozitate Dlui Mihai Constantinescu pentru cei peste 30 de ani ca director artistic al Festivalului Enescu un ordin și diplomă de Excelență

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este onorat de a fi co-participant la desfășurarea acestei ediții pentru efortul concertat al instituțiilor de stat, dar și private, care fac posibilă participarea artiștilor de excelență din întreaga lume.

Reprezentanții SRTV, precum și ai SRR, cu canalele Radio România Cultural, respectiv Muzical, vor transmite mai multe evenimente, vor extinde numărul de înregistrări pentru reveniri ulterioare.

Maestrul Cristian Măcelaru mărturisește bucuria de a fi director artistic al festivalului, menționează unele noutăți pe care festivalul acestei ediții îl aduce 4 concerte cu povești pentru copii și familiile lor ce se vor desfășura la Teatrul Odeon. E ste o inițiativă  binevenită ca și în festival să fie prezentă grija pentru educația muzicală începând de la vârste fragede, pregătind parcursul vieții în respect pentru armonie și valoare prin practici interpretative. In sală prezent și maestrul Marin Cazacu director al Filarmonicii George Enescu el însuși fondator al Orchestrei Române de tineret și susținător fervent al educației muzicale și promovării tinerelor talente.

Noul director artistic, d-na Cristina Uruc, compozitoare și apropiată de Festivalul  Enescu, prezintă în cifre anvergura acestuia: participarea a 3.500 de artiști, 120 de concerte, din care 90 în București, dar și în marile orașe din țară, se vor prezenta 39 de lucrări compuse de Enescu, dar se preconizează să fie lucrări  scrise și de alți compozitori.

În semn de omagiu pentru îndelungata activitate desfășurată pertinent și cu deplină conștiinciozitate, d-lui Mihai Constantinescu i se conferă un ordin și o Diplomă de Excelență, pentru cei peste 30 de ani ca director artistic al Festivalului Enescu.

Unii jurnaliști au ridicat problema unei Săli de concerte cu facilități acustice naturale, care este preconizată de mai mulți ani și încă nu s-a realizat, lipsa de pe afișe a Operei „Oedip”, a lui Enescu, directorul Cristian Măcelaru recunoscând această omisiune, nu din negijență, cât din dorința de a asigura cele mai înalte standarde unei montări pe măsura valorii opusului.

Am sesizat un prim jurnal de festival, cu extrase din istoria acestui festival, precum și materiale de prezentare ale directorului artistic Artexim, cât și ale directorului festivalului.

 

Clementina Timuș/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *