◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Turcia „copiază” Rusia în metodele de intimidare a jurnaliștilor

Un raport publicat de Fundația pentru Libertate „Friedrich Naumann”, din Germania, arată că guvernele turc și rus vizează jurnaliştii cu un număr tot mai mare de dosare judiciare folosind strategii similare. „În regimurile autoritare apare un model comun prin care se stabilește controlul asupra mass-media și asupra justiției. Atât Rusia, cât și Turcia parcurg etape ale acestui manual”, susține Baris Altintas, co-director al Asociației pentru Studii Media și Drept și unul dintre autorii raportului. Altintas a amintit că un număr semnificativ de jurnalişti din Rusia au fost forţaţi să fugă din ţară: „Au fost etichetați pe nedrept drept agenți străini, extremiști sau organizații indezirabile, inclusiv instituții media și indivizi. În Turcia, creșterea unor campanii este paralelă cu tendințele alarmante observate în Rusia”, a spus Altintas, citat de BalkanInsight.
Raportul, intitulat „Gavels Against Pen: The Judiciary’s assault on jurnalism in Russia and Turkey”, subliniază că jurnaliştii turci se pot confrunta cu aceeaşi soartă ca şi colegii ruşi. „Este previzibil că mulți jurnaliști din Turcia se vor confrunta, de asemenea, cu aceleași alegeri dificile ca și omologii lor ruși și nu putem ignora potențialul unui rezultat similar care duce la conflict, cum ar fi războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, adaugă Altintas.

 

Procese pentru calomnie

Raportul explică modul în care guvernele autocratice vizează jurnaliștii cu afirmații false și fabricate, în special despre forțele de securitate, rapoarte despre corupție și rapoarte despre politicieni. În Rusia, jurnaliştii critici au fost declaraţi duşmani ai statului.

„Acuzațiile care implică infracțiuni împotriva statului sunt printre cele mai dure care pot fi aduse. În Rusia contemporană, ele au devenit un instrument de pedepsire a jurnaliștilor neconformi. Procesele privind investigațiile de corupție sau știrile financiare au devenit din ce în ce mai mult instrumente folosite pentru a reprima jurnaliştii din Turcia. În zeci de astfel de cazuri, jurnaliştii care critică guvernul se confruntă cu despăgubiri mari decise în favoarea celor care au intentat procese din cauza acuzaţiilor de insulte sau calomnie pentru relatările lor cu privire la tranzacţiile monetare ale familiei sau rudelor apropiate ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sau ale cercurilor apropiate de președinte”, se arată în raport.

 

Despăgubiri pentru… cei devoalați de investigații

Potrivit raportului, una dintre cele mai mari plăți de despăgubire dispuse de către o instanță a venit într-un dosar lansat împotriva lui İsmail Arı, corespondent al ziarului BirGün. Acesta a relatat că Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia TUBİTAK a cheltuit 7,6 milioane de lire (aproximativ 300.000 de euro) pentru un festival de tehnologie organizat de Fundația T3, care este gestionat de ginerele lui Erdogan, Selçuk Bayraktar, și de fratele său, Haluk Bayraktar. „Frații Bayraktar i-au dat în judecată pe Arı și Cumhuriyet după publicarea știrilor, cerând despăgubiri de 250.000 de lire (aproximativ 10.000 de euro). Instanța a decis că ar trebui să plătească 200.000 de lire, una dintre cele mai mari cereri de despăgubire din istoria proceselor de presă din Turcia”, se arată în raportul pregătit pentru publicare de către Asociația Jurnaliștilor și Avocaților pentru Libertatea de Expresie din Berlin, JAM și Media Protection Group, MMDC din Rusia. (redacția UZPR)

Foto: Jana Shnipelson/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *