◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Congresmenii americani pregătesc protejarea jurnaliștilor în fața spionajului de stat

Un grup de senatori și congresmeni americani s-au unit pentru a reintroduce Legea privind protecția reporterilor împotriva spionajului de stat sau, așa cum este mai cunoscut, Legea PRESS.

Legislația, care a trecut de Parlament anul trecut, dar nu a primit vot în Senat, ar proteja jurnaliştii în două moduri importante. În primul rând, ar împiedica guvernul să oblige reporterii să-și dezvăluie sursele. În al doilea rând, ar asigura că datele importante deținute de o terță parte, cum ar fi o companie de telefonie sau de internet, nu pot fi confiscate fără notificare și oferă posibilitatea de a contesta mutarea în instanță, relatează edition.cnn.com. „Legea PRESS este cel mai puternic proiect de lege federal pentru jurnaliști pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Seth Stern, director de advocacy pentru Fundația pentru Libertatea Presei, într-un comunicat.

Actul PRESS se bucură de un sprijin larg în comunitatea jurnalistică, cu sprijin puternic din partea unui număr de organizații care reprezintă majoritatea organizațiilor de știri importante, inclusiv Alianța Știri/Media, Asociația Știri Digitale Radio Television și Asociația Națională a Radiodifuzorilor sau organizații precum Uniunea Americană pentru Libertăți Civile. „Într-o lume în care informația este putere, rolul reporterilor ca descoperitori de adevăr nu poate fi subestimat. Evenimentele recente, totuși, au aruncat o umbră înfricoșătoare asupra activităților lor. Agențiile de aplicare a legii au recurs la tactici clandestine în efortul de a demasca sursele confidențiale. Nu numai că această legislație este imperativă pentru a-i proteja pe jurnaliști de supravegherea guvernamentală inutilă, dar este necesară și pentru a se proteja dreptul publicului de a accesa informații, de a-și trage la răspundere oficialii aleși și de a participa activ la guvernarea reprezentativă”, a declarat senatorul republican Mike Lee, unul dintre cei care au reintrodus proiectul de lege, într-un comunicat. (redacția UZPR)

Foto: Bernd Dittrich/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *