◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Obrazul subțire”, pe cheltuiala planetei

Tornadele transformă camioanele în proiectile și demolează case din cărămidă, inundațiile și alunecările de teren omoară oameni, seceta și incendiile înfometează zone extinse ale planetei – schimbările climatice sunt aici și majoritatea occidentalilor – peste 70% – cred că efectele vor avea impact asupra vieții lor ACUM și pe termen scurt, arată studiile. Dar există și o categorie de oameni care se comportă ca și cum toate acestea ar fi problema altcuiva sau s-ar petrece pe altă planetă: bogații lumii.

Industria luxului este mai înfloritoare ca niciodată, cei mai avuți 1%, cu rare excepții, sunt foarte puțin preocupați de sustenabilitate și viitorul climatic al Terrei. Pe lângă cele mai scumpe mașini și munți de haine care ajung mai devreme sau mai târziu pe coastele unor state din America Latină sub formă de deșeuri textile (cu sclipici care nu se degradează), o adevărată industrie de înfrumusețare le stă la dispoziție, cu toate tipurile de consum care se pot imagina, pentru păstrarea tinereții. Atunci când conducerea Băncii de Investiții UBS a realizat un chestionar la care au răspuns milionarii care alcătuiesc vârful instituției financiare, nouă din zece au afirmat că „și-ar da jumătate din averea acumulată pentru zece ani de sănătate în plus”. Cine a avut urechi a auzit și așa s-a imaginat pentru acești câțiva aparținători ai procentului de 1% din populația globului care deține 99% din bogățiile lumii toate modalitățile moderne de a „cumpăra” antiîmbătrânirea. La prețul potrivit: 100 de lire sterline pentru trei minute de crioterapie, 150 de lire sterline calupul de vitamine, toate tratamentele de înfrumusețare care se pot cumpăra cu banii potriviți.

Exclusivistul Arts Club, din Londra, a realizat un parteneriat cu firma austriacă de înfrumusețare Lanserhof și pun împreună la dispoziția celor care au suficienți bani în cont serviciile unei clinici cu radiografii, teste ADN, ședințe de osteopatie, terapii cu unde de șoc etc. Plus camere cu oxigen hiperbaric, infuzii cu celule stem la 875 de lire sterline repriza și multe altele. Un plan complet costă 15.000 de lire sterline.

Un raport Oxfam de dată recentă – „Carbon Billionaires: The investment emissions of World’s richest people” – arată că investițiile a doar 125 de miliardari emit 393 milioane de tone de CO2 în fiecare an – echivalentul emisiilor Franței. Pe scurt, emisiile medii anuale ale unui miliardar sunt de un milion de ori mai mari decât cele ale unei persoane din afara celor mai bogați 10% din cei mai avuți pământeni. De altfel, aceeași Oxfam și Stockholm Environment Institute arătau, în 2020, că 10% din cei mai bogați erau responsabili în 2015 pentru… jumătate din emisiile globale cu efect de seră. „Rolul celor superbogați în supraîncărcarea schimbărilor climatice este rar discutat. Acest lucru trebuie să se schimbe. Acești investitori miliardari aflați în vârful piramidei corporative au o responsabilitate uriașă pentru ceea ce se întâmplă cu clima planetei și au scăpat de responsabilitate prea mult timp”, afirmă Danny Sriskandarajah, CEO Oxfam Marea Britanie. În rest, raportul a relevat faptul că doar unul dintre miliardarii din grupul studiat a investit în energie regenerabilă…

Poluează mai mult, consumă mai mult, nu schimbă nimic – cei mai bogați 10% consumă de aproximativ 20 de ori mai multă energie decât cei mai săraci 10% din cetățenii lumii, potrivit unui studiu efectuat în 86 de țări, realizat de cercetătorii de la Universitatea Leeds, citat de BBC News. În 2018, profesorul Stefan Gössling, de la Universitatea Linnaeus, din Suedia, împreună cu echipa sa, descoperea că unul dintre marii susținători ai sustenabilității, ecologiei și mediului înconjurător, Bill Gates, zburase de 59 de ori în 2017, pe o distanță de 343.500 de kilometri, de mai mult ori înconjurul Pământului, generând emisii de gaze cu efect de seră cât 105 americani.

Atâta vreme cât comportamentul și declarațiile superbogaților se bat cap în cap, trendurile pe care le trasează nu vor avea nicio legătură cu combaterea schimbărilor climatice. În timp, ca în multe alte cazuri, camere cu oxigen hyperbaric, teste ADN și infuzii cu celule stem ar putea deveni produse accesibile tuturor și puțini le vor putea rezista… Totul pe cheltuiala finală a planetei.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *