◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință

Anul acesta, Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință se concentrează pe rolul femeilor și fetelor și al științei, în sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) (Les femmes ont besoin de la science, et la science a besoin des femmes | ONU Info (un.org), postat pe 10 februarie 2023): „Mai multe femei și fete în știință înseamnă mai multă știință umană”, a spus secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, în mesajul său cu ocazia zilei, sărbătorită anual pe 11 februarie. „Femeile și fetele aduc diversitate cercetării, lărgesc grupul de Oameni de știință și extind orizonturile științei și tehnologiei, în beneficiul nostru, al tuturor”, a mai spus acesta. Potrivit lui, încă prejudecățile de gen în știință produc rezultate proaste, fie că este vorba de teste de droguri care tratează corpul femeilor ca pe o aberație sau de algoritmi de căutare care perpetuează prejudecățile și discriminarea. În mult prea multe locuri din lume, femeile și fetele au puțin sau deloc acces la educație, a deplâns secretarul general al ONU. Deși femeile se îndreaptă din ce în ce mai mult către cariere științifice, potențialul lor continuă să fie limitat de inegalitate și discriminare.

Astăzi, doar unul din trei cercetători este femeie, potrivit celui mai recent Raport științific al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În învățământul superior, femeile reprezintă puțin peste 35% dintre absolvenții de știință și tehnologie, potrivit Institutului UNESCO pentru Statistică. Și doar una din cinci persoane care lucrează în domeniul inteligenței artificiale este femeie. „Dacă aceste inegalități de gen sunt atât de marcate, este pentru că sunt adânc înrădăcinate în societățile noastre”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

„În această Zi internațională a femeilor și fetelor în știință, cu toții putem contribui la deblocarea imensului talent neexploatat al lumii noastre. Este din cauza persistenței stereotipurilor de gen și a prejudecăților, care uneori le conving pe fete că studiile științifice nu sunt pentru ele, în ciuda potențialului lor extraordinar. Trebuie și putem să facem mai mult pentru a promova femeile și fetele în știință, oferind burse, stagii și programe de formare ca o piatră de temelie către succes. Sau prin implementarea de cote, măsuri de reținere și programe de mentorat pentru a ajuta femeile să depășească aceste vechi obstacole și să își construiască o carieră. Și, mai presus de toate, prin afirmarea drepturilor femeilor și distrugerea stereotipurilor, prejudecăților și barierelor structurale”, a mai spus secretarul general al ONU.

„La UNESCO, lupta împotriva acestor stereotipuri este o prioritate – pentru că mai multe femei în știință înseamnă o știință mai bună”, a reiterat și Audrey Azoulay. Dar, ea ne reamintește că trebuie să rămânem vigilenți, pentru că accesul la educație nu poate fi niciodată considerat de la sine înțeles „cum am văzut recent, când femeile din Afganistan au fost lipsite cu brutalitate de dreptul lor de a învăța și de a preda, inclusiv în învățământul superior”. Cu toții putem ajuta la deblocarea imensului talent neexploatat din lumea noastră, începând cu umplerea sălilor de clasă, laboratoarelor și sălilor de consiliu cu femei de știință. UNESCO lucrează pentru a promova medii care încurajează fetele și femeile să studieze disciplinele științifice. De exemplu, UNESCO sprijină un program de mentorat științific în Africa de Est, de care au beneficiat până în prezent 11 milioane de studenți, în special fete. Agenția ONU se străduiește, de asemenea, să spargă stereotipurile prin promovarea femeilor în știința care deschide drumuri noi. Astfel, în parteneriat cu Fundația L’Oréal, UNESCO a recompensat peste 120 de oameni de știință excepționali din întreaga lume, inclusiv cinci laureați ai Premiului Nobel. „Acești Oameni de știință sunt modele și exemple de urmat pentru tinerele femei, cărora le arată că și ele pot atinge excelența”, a spus Audrey Azoulay.

Citând-o pe Nichelle Nichols, fosta ambasadoră NASA și actriță Star Trek, care a inspirat milioane de oameni fiind unul dintre primii afro-americani care au avut un rol principal într-un serial de succes, președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Csaba Kőrösi a deschis pe 11 februarie 2023 sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor în Știință. El a spus că tinerii oameni de știință sunt viitorii laureați ai Premiului Nobel și „inovatorii care vor descoperi soluțiile care ne pot salva Oamenii și planeta noastră. Sunteți dovada vie că este atât de important ca mai multe femei și fete să-și poată exercita dreptul la acces egal la educație”, a insistat el.

În 2023, sărbătoarea își propune să construiască punți între comunitatea internațională și femeile de știință, conectându-le cunoștințele și expertiza cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și cu cele 17 obiective globale ale acesteia. Domnul Csaba Kőrösi s-a întrebat: „Dar dacă accesul femeilor la educația STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Mmatematică) ar fi fost regula, mai degrabă decât excepția, de-a lungul anilor?” sau: „Am avea acum energie curată, apă și instalații de salubritate pentru toți? Ar fi industriile noastre mai puțin poluante, orașele noastre mai incluzive?”. Pentru Președintele Adunării Generale, subreprezentarea femeilor și fetelor în STEM „îngreunează toate eforturile noastre de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor în Știință își propune să ajute factorii de decizie – la toate nivelurile, fie în sectorul public sau privat – să dezvolte o relație mai puternică între știință, politică și societate pentru strategii în care se pot angaja pentru viitor. Această Zi Internațională este, de asemenea, o oportunitate de a prezenta cele mai bune practici, strategii și soluții aplicate pentru a aborda provocările și oportunitățile ODD.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *