◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Știrile false le impun jurnaliștilor să fie mai vigilenți și asta generează un jurnalism mai bun

News Decoder a explorat viitorul jurnalismului. și a întrebat trei jurnasliști – fotoreporterul Enrique Shore, de la New York, reporterul de investigație Norma Hilton, din Toronto și corespondentul Tom Heneghan, din Paris – despre schimbările rapiode din industrie. „Începem deja să ne îndepărtăm de organizațiile vechi în mai multe publicații de nișă care se concentrează pe subiecte specifice, precum mediul sau tehnologia. Asta se întâmplă de câțiva ani și cred că se va întâmpla în continuare”, a spus Hilton. În ce privește ascensiunea platformelor digitale impactul jurnalismului tradițional, Heneghan consideră că progresele în inteligența artificială și tehnologia care generează falsuri vor face ca verificarea faptelor să fie mai importantă ca oricând: Vor exista anumite echipe sau chiar departamente care vor verifica informațiile de geolocație și lucruri de genul ăsta. Ceea ce ia inteligența artificială poate și crea alte locuri de muncă”. Și Hilton susține că știrile false le impun jurnaliștilor să fie mai vigilenți și asta duce la un jurnalism mai bun: „Învățăm noi abilități pentru a ne asigura că adevărul este în ceea ce livrăm. Redacțiile noastre se micșorează și sunt din ce în ce mai puțini oameni pe care trebuie să-i învățăm cum să verifice faptele”.

 

Jurnalismul, „ultimă linie de apărare între democrație și autoritarism”

La rândul său, Shore a detaliat pe marginea noii inițiative companiilor de tehnologie și media precum Adobe și IBM și New York Times, numită Inițiativa de autenticitate a conținutului, folosită ca o modalitate de a încorpora informații într-o imagine: „Se poate detecta o imagine adevărată care nu a fost manipulată, deoarece toate informațiile de la capturarea unei imagini și toate modificările următoare care i-au fost făcute sunt înregistrate în straturi securizate, care pot fi citite”.

Potrivit news-decoder.com, Heneghan a spus că inteligența artificială ar putea îmbunătăți munca jurnaliştilor, prin eliminarea uneiu părți din „munca grea pe care trebuie să o facă jurnaliştii”: „Odată ce aceste sarcini sunt automatizate, jurnalistul poate urmări mai multe povești de fond”.

„Cred că jurnalismul este un fel de ultimă linie de apărare între democrație și autoritarism și vom avea nevoie de el acum mai mult ca niciodată”, a adăugat Hilton. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *