◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Tradițional: Festivalul „RomânIA Autentică” organizat la Hobița, județul Gorj

În ziua Sărbătorii Sânzienelor, pe 24 iunie a.c. în Hobița din județul Gorj, satul natal la marelui sculptor Constantin Brâncuși, pe câmpul de la marginea satului, a avut loc Festivalul „RomânIA Autentică”, un festival dedicat iei noastre tradiționale, inclusă în patrimoniul imaterial al UNESCO la 1 decembrie 2022.

Această manifestare culturală  a debutat în anul 2016, fiind anul acesta la cea de-a șasea ediție. De subliniat faptul că într-un timp record acest festival a devenit unul din cele mai importante evenimente din zona Olteniei și chiar din țară.

Așadar, în Ziua de Sânziene, pe 24 iunie, când este și Ziua Internațională a Iei, lunca din apropierea satului Hobița, comuna Peștișani, județul Gorj, a fost o gazdă primitoare pentru mii de participanți din partea locului dar și de oameni veniți special pentru acest eveniment din întreaga țară și chiar din străinătate, marea majoritate, femei și bărbați, purtând IA tradițională, pentru a lua parte la acest eveniment deosebit.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local al comunei Peștișani în colaborare cu numeroase instituții naționale și  județene dintre care amintim Ministerul Culturii și Consiliul Județean Gorj, precum și în parteneriat cu numeroase instituții și organizații culturale precum: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina  Gorjului”, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Târgu-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu,  Asociația „Bunicii Comunității”, Liceul  Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani și enumerarea poate continua.

Festivalul a debutat cu o remarcabilă Paradă a Portului Popular, iar la reușita evenimentului și-au adus contribuții substanțiale  o serie de ansambluri de dansuri și muzică populară precum și tarafuri locale, precum: Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac” din Peștișani; Taraful Vasile Muscurici Enoiu din Godinești; Taraful Nicoleta și Emil Lăcătușu;  Taraful Dorel Toncea; Taraful de la Gorj, condus de Daniel Pârvu;  Ansamblul Folcloric „Nedeia” din Novaci.

Un loc central în cadrul evenimentului care a captat atenția participanților l-a constituit excelenta reprezentație a artiștilor și dansatorilor Ansamblului Artistic profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, care împreună cu invitații lor, interpreții de muzică populară Olguța Berbec, Alexandra Bleaje, Adriana Soreanu, Georgiana Bîrsac, Ileana Lăceanu, Claudia și Lupu Rednic, Ionuț Dolănescu și Grigore Leșe, care au oferit publicului momente de neuitat.

De neuitat a fost și priveliștea încântătoare a mulțimii îmbrăcată în cămăși tradiționale care asculta și privea cu însuflețire atmosfera din acest loc mirific. În cadrul festivalului au fost prezenți și numeroși meșteri populari cu creațiile lor artizanale, cămăși și îmbrăcăminte tradițională, produse de olărit, podoabe, produse de cojocărie, icoane, produse prelucrate din lemn, țesături, suveniruri și  multe altele.

Tinerii doritori au avut prilejul de a participa la șezătoarea tradițională organizată de bunicii comunității din Peștișani.

Și evident nu putea lipsi partea de bucătărie tradițională, gustată și apreciată de către vizitatori.

Este de remarcat contribuția deosebită  pe care o are Cristina Chiriac și „Flori de Ie” în derularea proiectului „RomânIA Autentică”, care s-a preocupat de extinderea manifestărilor la nivel național și internațional.

Așa după cum subliniază organizatorii prin intermediul unui pliant pus la dispoziția participanților la eveniment, „Festivalul RomânIA Autentică s-a născut din dragoste de neam, patrie, artă și frumos”, iar prin acest festival „dezvoltăm și readucem în lumina prezentului cultura, arta și valorile tradiționale românești prin crearea de punți de legătură între trecut și viitor, între generații, între sectorul public și sectorul privat, între dimensiunea națională și dimensiunea europeană”.

În final, subliniem faptul că pe lunca de la marginea satului natal al marelui sculptor Constantin Brâncuși, Hobița Gorjului, cea de-a șasea ediție a Festivalului „RomânIA Autentică”, s-a bucurat de un real succes și cu siguranță cei prezenți vor purta în suflet aceste clipe minunate, așteptând deja ediția viitoare.

dr. Victor Troacă

 UZPR, Filiala „Jean Bărbulescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *