◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

„Întâlniri de Tezaur la Casa de Târgoveț”„

Institutul Național al Patrimoniului, prin structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională, organizează marți, 27 iunie 2023, între orele 12.00-15.00, la Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural (sediul INP din Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București) expoziția și atelierul practic Întâlniri de Tezaur la Casa de Târgoveț.

Ediția „Întâlniri de Tezaur” continuă seria de activități dedicate aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (2003). Proiectul, derulat în cadrul Programului cultural „Revigorarea meșteșugurilor tradiţionale şi promovarea creativității artistice”, cuprinde o expoziție, o masă rotundă și un atelier practic demonstrativ. Evenimentul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiţionale şi a creatorilor populari contemporani în context național și încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșterii populari și tineri.

Atelierul este organizat în contextul Zilei Internaționale a Iei, sărbătorită în fiecare an la data de 24 iunie. De asemenea, acțiunea vine să pună în practică demersurile de salvgardare asumate prin includerea la data de 1 decembrie 2022 a elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.

Evenimentul ce are un caracter aplicativ, educativ și cultural își propune să creeze un mediu plăcut și creativ prin cunoașterea materiilor prime, a instrumentarului de lucru, a modului de structurare a decorului, a motivelor decorative artistice și estetice, a tehnicilor de broderie, a cromaticii cămășilor oltenești și, cu precădere, a cămășii de Cezieni. În aceeași măsură, evenimentul aduce în atenția publicului experiența grupurilor, care în medii informale contribuie la reconstituirea, salvarea și aducerea în actualitate, în mediul urban, a artei cămășii cu altiță, prin crearea unor piese vestimentare inspirate din colecții muzeale, arhive și colecții personale sau rod al imaginației individuale.

În acest sens, unul din invitații evenimentului este Alexandrina-Olguța Filip, meșter popular în crearea pieselor de port, cu precădere cămăși, și țesături de interior, deținătoarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu din anul 2020. Păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare a meșteșugului cusutului tradițional al cămășilor de Cezieni, județul Olt, îi revine o importantă contribuție în promovarea particularităților locale ale acestei piese, atât prin realizarea și deținerea unei impresionante colecții, cât și prin implicarea și organizarea unor evenimente, care să potențeze moștenirea și originalitatea locală și regională (zona etnografică Olt).

La acest dialog creativ și aplicativ se alătură Grupul „Șezătoare București”, care din anul 2014 este activ în acțiuni de documentare, selectare și realizare în mediu informal a cămășilor cu altiță specifice diferitelor regiuni etnografice. Membrele comunității deprind și împărtășesc informații, cunoștințe, competențe legate de acest meșteșug, fiind implicate în promovarea artei cămășii cu altiță prin intermediul diverselor evenimente și proiecte culturale pe care le derulează sau la care iau parte. Evenimentul „Întâlniri de Tezaur” va fi întregit prin expunerea mai multor cămăși lucrate de membrele Grupului „Șezătoare București”, demonstrând astfel un exemplu de bună practică și importanța solidarizării creatoare în direcția salvgardării elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Evenimentul se dorește a fi o șezătoare la care participă două tipuri de practicanți. Pe de o parte, meșterul popular exponent al unei regiuni etnografice și al unei comunități locale specifice, recunoscut pentru perpetuarea meșteșugului creării cămășii cu altiță, iar pe de altă parte, persoane din mediul urban, organizate în cadrul unui grup non-formal, atrase de acest element al artei populare și de revitalizarea lui. De asemenea, membrele Grupului „Șezătoare București” vor împărtăși din experiența lor participanților și, în același timp, se vor documenta asupra trăsăturilor specifice cămășii de Cezieni.

Întâlnirea dintre un Tezaur Uman Viu și membrele „Șezătorii București” generează oportunități de cunoaștere a diversității modalităților de a continua tradiția, de a implica comunitatea în descoperirea patrimoniului cultural imaterial, subliniind totodată contribuția Institutului Național al Patrimoniului în salvgardarea elementului artei cămășii cu altiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *