◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Noua amânare a legislației UE în domeniul farmaceutic, „inaceptabilă”

Amânarea în continuare a publicării legislației UE în domeniul farmaceutic a determinat creșterea tensiunilor în rândul legislatorilor UE și al părților interesate din domeniul sănătății, care au cerut Comisiei să o accelereze pentru a începe procesul legislativ la timp.

Revizuirea legislației farmaceutice a UE va stabili un cadru pentru utilizarea medicamentelor de uz uman, de la producție până la studii clinice și până la autorizația de introducere pe piață. Dar publicarea mult-așteptatei legislații revizuite a fost amânată pentru a treia oară, deputații europeni și ONG-urile criticând în mod deosebit această întârziere.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, europarlamentarul francez Véronique Trillet-Lenoir a cerut Comisiei să publice revizuirea legislației „cel mai târziu în aprilie 2023” pentru a permite începerea procesului legislativ: „Știm cu toții că acest pachet legislativ a fost gata să fie publicat. Cu toții ne-am abținut în ultimele săptămâni să comentăm versiunea propunerilor. Raportul acestei legislații cruciale, fără nicio justificare și nicio dată alternativă de publicare, este inacceptabil. Această legislație este esențială pentru a asigura accesul corect și echitabil la medicamente pentru toți pacienții, pentru toți europenii. Este timpul să-i ascultați și să le dați răspunsuri. Merită să fie auziți la fel de mult ca și industria farmaceutică”, a scris Trillet-Lenoir.

Europarlamentarul socialist german Tiemo Wölken a împărtășit poziția lui Trillet-Lenoir: „Aceasta este o victorie uriașă pentru lobby-ul farmaceutic, care a luptat din greu pentru a amâna pachetul de legi și o rușine pentru Comisie”, a scris Lenoir, într-un tweet.

Și pentru europarlamentarul Verzilor Tilly Metz, situația este „inacceptabilă”: „Ce poate fi mai urgent decât sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni? Este timpul să acționăm acum și să lansăm pachetul farmaceutic cât mai curând posibil”.

 

O prioritate…  în așteptare

Părțile interesate și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că noul calendar va limita posibilitatea unei discuții democratice aprofundate asupra textului înainte de sfârșitul mandatului legislativ în 2024. „Tot ceea ce nu este introdus în mașina instituțională până în luna mai nu va fi finalizat”, a avertizat Monique Goyens, director general la asociația consumatorilor din UE BEUC, la un eveniment despre strategia farmaceutică.

Goyens a adăugat că, chiar dacă legislația a fost adoptată în următoarele săptămâni, europarlamentarii nu vor avea prea mult timp să o revizuiască. „Aceasta va fi o propunere foarte controversată, aceasta nu va fi o călătorie ușoară între instituții”, a spus ea.

Contactat de EURACTIV, Forumul European al Pacienților (EPF) a spus că a luat act de întârziere, subliniind că legislația trebuie „să răspundă nevoilor celor care beneficiază de medicamente aprobate: pacienții” și adăugând că speră să vadă propunerea publicată cât mai repede posibil.

La 9 martie, o coaliție de organizații care reprezintă societatea civilă, pacienți și profesioniști din domeniul sănătății a cosemnat o scrisoare adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, prin care cere să publice legislația farmaceutică revizuită a UE cel târziu în martie 2023. „Suntem, evident, dezamăgiți de faptul că Comisia pare să nu fi reușit să acorde revizuirii legislative farmaceutice prioritate în programul pe care l-am solicitat”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), unul dintre semnatarii scrisorii. Purtătorul de cuvânt al EPHA a spus că scrisoarea a evidențiat probleme care trebuie abordate urgent, cum ar fi deficitul de medicamente, prețurile vertiginoase și disponibilitatea limitată pentru pacienți de acces la tratamentele de care au nevoie urgent.

Nu este prima dată când revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic este amânată. Publicarea textului era așteptată mai întâi la sfârșitul anului 2022, apoi la mijlocul lunii martie.

Justificând întârzierea, Comisia a invocat „agenda foarte încărcată” a Colegiului Comisarilor din ultimele săptămâni. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *